Autor: Slobodan Perovic, 20.Okt.2008, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medjunarodni muzicki festival za decu i mlade “Muzikalni kutak - Musical Corner 2008”

“MUZIKALNI KUTAK – MUSICAL CORNER” je Festival na kome svoje umece u pogledu vokalne tehnike kao solisti iskazuju deca i mladi vokalni solisti (pevaci). Osim vokalnih ostvarenja dece i mladih na Festivalu su i nova ostvarenja kompozitora, aranzera, pesnika, tekstopisaca i to u kategoriji dece - decija zabavna pesma, a u kategoriji mladih - savremena POP pesma. Svi ucesnici su podeljeni u dve uzrastne grupe i to deca do 12. godina i mladi 15-28. godina. Festival je medjunarodni i okuplja ucesnike iz vise zemaljaa i to po 15 u svakoj kategoriji..
Ovako koncipiran je jedinstven u Srbiji i okruzenju i kao takav jedini koji posle ukidanja Subotickog omladinskog Festivala egzistira u nasoj zemlji i daje sansu mladim interpretatorima da iskazu svoje vokalno umece kroz nove kompozicije pisane specijalno za ovaj Festival od strane eminentnih autora.
Festival ima 2 takmicarske veceri, jednu za decu i drugu za mlade interpretatore, kao i petodnevni edukativnu radionicu - kurs pevanja , (2007. god. majstorski kurs vodila Mila Mavrova prof. kalsicnog i pop pevanja Bugarska)... Kurs se zavrsava koncertom polaznika , a to je ujedno i otvaranje Festivala, zatim slede dve takmicarske veceri.
Tokom ovih 6. godina ucesce je uzelo preko 1000 osoba po raznim osnovama , vokalni solisti, kompozitori, aranzeri, pesnici , tekstopisci, snimatelji , horovi, prateci vokali, plesni ansambli , ljudi koji se bave organizacijom, majstori svetla, ton majstori, voditelji, inspicijenti programa....
Deciji muzicki Festival “Muzikalni kutak mali” osnovan je 2002.godine i imao je regionalni karakter posto su ucesnici bili deca iz Zajecara, Bora, Negotina i Knjazevca, a pobednik je isao kao predstavnik Festivala na “Festival kulture mladih” u Knjazevcu.
Drugi po redu Festival odrzan je 2003. godine i vec je imao dve kategorije i to za uzrast do 12. godina (“Muzikalni kutak mali”) i za uzrast 12-15. godina (“Muzikalni kutak plus”). Na Festivalu je u tri festivalske veceri (dve polufinalne i 1. finalne) ucestvovalo preko 40. ucesnika iz Beograda, Podgorice, Nisa, Bora , Bele Palanke, Negotina, Novog Sada i drugih gradova Srbije i Crne Gore. Drugi po redu Festival je imao Savezni ili nacinalni nivo, a pobednik je stekao pravo da ucestvuje na decijem Festivalu u Zrenjaninu.
Treci po redu Festival odrzan je u Zajecaru(26 i 27. novembra 2004. godine) i bio je Medjunarodani, jer pored dece i mladih iz Srbije i Crne Gore ucestvovala su i deca i mladi iz Bugarske i Republike Srpske, a naziv 3. Festivala je bio samo “Muzikalkni kutak- Musical corner”. Na 3. Festivalu je izvrsen izbor za “Slavijanski Bazar” tako da je Jelena Bencun bila te godine predstavnik Srbije i Crne Gore na Festivalu u Vitebsku, osim Vitebska, Galina Staneva, direktor Festivala “Gold Fish” iz Varne odabrala je par ucesnika koji su kao nagrade dobili ucesce na Festivalu u Varni,
Cetvrti, peti i sesti su nastavili ono sto je treci postavio kao novu osnovu programske koncepcije Festivala i uz to su dosle i neke inovacije, pomerena je gornja starosna granica u grupi mladih sa 20 na 28 godina, tako da je to sada pravi omladinski pop Festival, pokrenuta je edukativna radionica - majstorski kurs pevanja sa eminentnim strucanjacima kao predavacima iz te oblasti, a povecan je i broj zemalja koje uzimaju ucesce na ovom prestiznom Festivalu(Bugarska, Moldavija, Izrael, Bosna i Hecegovina, Crna Gora, Austrija).
Dakle, Festival danas afirmise decije stvaralastvo, stvaralastvo za decu i mlade, ima medjunarodnu saradnju sa drugim Festivalima i daleko je od centra kulture te doprinosi decentralizaciji kulture.
„Muzkalni kutak“ je manifestacija koja igra znacajnu ulogu u razvoju kulture dece i mladih u Srbiji i okruzenju, razvoju ljubavi i tolerancije ka drugim narodima i njihovim kultarama uz postovanje razlicitosti, kao i razvoju vokalne tehnike kod dece i mladih kroz edukativne radionice(Majstorski kurs pevanja).
Festival se odrzava 14. i 15. novembra u Zajecaru,a tim povodom u nastavku objavljujemo konkurs za 2008. godinu;

UDRUZENJE MUZIČARA “ARS-SCENA” ZAJEČAR

I
SAVET 7. MEDJUNARODNOG MUZIČKOG FESTIVALA ZA DECU I MLADE “MUZIKALNI KUTAK – MUSICAL CORNER 2008” RASPISUJU :


K O N K U R S


Za Festival “MUZIKALNI KUTAK – MUSICAL CORNER 2008”

Uslovi konkursa:

1. Na konkurs se prijavljuju nove kompozicije za decu i mlade(za decu dečija zabavna pesma, a za mlade savremena pop pesma)
2. Jedan autor može poslati do 3. kompozicije kako u jednoj tako i u drugoj kategoriji.
3. Odabrane kompozicije izvode deca uzrasta do 13. godina i mladi uzrasta do 30.godina.
4. Izbor solista je prepušten autorima u saradnji sa umetničkim direktorom Festivala.
5. Na konkurs treba poslati Full snimak kompozicije i matricu sa back vokalima na CD-u ili mini disku i 3. primerka teksta, fotografiju i biografiju izvodjaca.
6. Odabrane kompzicije solisti izvode na Festivalu uživo.
7. Festival će se održati u Zaječaru 14 i 15.. novembra 2008. godine.
8. Autori ustupaju svoja prava organizatoru Festivala “ARS - SCENI “ iz Zaječara uz saglasnost da se kompozicije mogu stampati : kao zvučni ili video zapis, da se mogu javno izvoditi , te da radio i televizija Festival mogu snimati, direktno prenositi i reprizirati. Nakon Festivala autori slobodno raspolažu svojim delima.
9. Radovi treba da stignu do 25.10.2008.godine na adresu MUSIC HOUSE MIX(za Festival), Hajduk Veljkova 37, 19000 Zaječar. Radovi se mogu slati i elektronskim putem E-mail-a ili Skype-a, audio zapisi u mp3 formatu na 128 kbps/256 kbps, na sledećim adresama;
E-mail, musicalcorner@gmail.com
Skype name, slobodan_perovic
10. informacije na telefone 019-442-343, 065,318-3-317, E-mail musicalcorner@gmail.com, smp@verat.net,