Kontraverze, laži, istine, poluistine i intrige zvane - Slobodan Milošević!?

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 11.Mar.2009, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontraverze, laži, istine, poluistine i intrige zvane - Slobodan Milošević!?




PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ


Na godišnjicu smrti, mnogi kažu i ubistva Slobodana Miloševića u haškom kazamatu smrti za Srbe, šta da se kaže? Bez obzira iz kojeg se ugla gleda, uvek će se na istu istorijsku epohu različito gledati i različiti će se sudovi donositi.

Medjutim, analizirati ličnost i ulogu Slobodana Miloševića u najtragičnijem istorijskom vremenu za sve – čuj „jugoslovenske“ narode? Kakva zabluda? Koje „jugoslovenstvo“? Izmišljeno i nametnuto po principu „miroljubive bratske koegzistencije“ i afirmacije jedne ideologije i stvaranje jednog kulta ličnosti – „brozizma i titoizma“. To istorija nije zapamtila, mada je sličnih situacija bilo kroz istoriju, ali takvog „brozizma-idiotizma“, nikad nije bilo!

Trebalo bi zato otići u daljnu istoriju i sagledati sve aspekte formiranja Prve Jugoslavije. No, kome je danas do takvih analiza i istorijskih opservacija, kad su istoriju uvek pisali pobednici i kreatori sile i motke, pa izvolite – prihvatite to kao istinu? Kakvu? Prepariranu i modifikovanu u raznim svetskim izvorima zla i u laboratorijima svakojakih ljudskih destrukcija i konstrukcija.

Sa ove distance posmatrati epohu vladavine Miloševića je teško objektivizirati. Bio je i dobar i loš!? Bio je i demokrata i diktator!? Bio je i ovo i ono!? Ali, najmanje je on lično odlučivao o sudbini i budućnosti bivše države, a pogotovo naroda kojem je i sam pripadao.

Ko je razbio bivšu SFR Jugoslaviju? Prvo separatisti iz „bratskih“ republika i naravno svetske sile zla. Bilo ih je malo, ali su, nažalost imale sve – moć, silu, oružje, jer za drugo nisu ni marile. I još gore je bilo to - što im se nije imao ko suprostaviti u harangi na male zemlje i još manje narode...

Kriviti samo i isključivo Slobodana Miloševića – bila bi istorijska greška. Ali, i večina istorijskih „istina“ je greška, pa i laž! Jer „istorija“ i kvazi istoričari i naručeni analitičari su već osudili samo jednog čovjeka za sve jugoslovenske nedaće. No, gde su drugi akteri krvave jugoslovenske „šesterologije“!? Svi su se izvukli na račun Slobodana Miloševića. Zato će ostati mnogo misterije oko i u vezi sa Slobodanom Miloševićem. Jedina je istina da je godišnjica njegove smrti! Prirodne ili ubistva? Ne zna se! Do kada će ta misterija trajati? Pa, valjda dok se to ne obelodani u "Pešćaniku"? Nažalost, te mi emisije nisu dostupne, no, nadam se da ću to saznati putem alternativnih izvora...

Možda će "istinu" napisati Srdja Popović, ali ja je neću znati, jer bih sam sebe osudio na moždanu kastraciju kad bih bilo šta pročitao što je do sad napisao taj "umni" hroničar. Bliže sam ideji da "istinu" saznam od dramaturga, komediografa i tragikomičara Čedomira Jovanovića, ako u medjuvremenu ne izadju tomovi sabranih (ne)dela Nataše Kandić, Sonje Biserko, Biljane Kovačević-Vučo, Staše Zajović, Vesne Pešić...and company...

Dakle, prošle su tri godine od smrti Slobodana Miloševića...Proći će i 30. i 300. godina od odlaska Slobodana Miloševića sa ovog sveta... Otići ćemo i mi, njegovi savremenici i mnoge naredne generacije...Sve je prolazno! Samo život pak nema reprizu, ma kako god da ga svi mi obični smrtnici živimo i proživimo!


PORTAL VESTI.RSPRENOSI:

LINK - http://www.vesti.rs/Blog/Kontraverze-lazi-istine-poluistine-i-intrige-zvane-Slobodan-Milosevic.html

NAPOMENA: Tekst je izvorno prenešen sa bloga - Slavko Jovičić Slavuj na linku:

sjovicicslavuj.blog.co.yu