Koji su najbolji načini za zaštitu firme?

Izvor: Objava, 25.Avg.2020, 13:05

Koji su najbolji načini za zaštitu firme?

U današnje vreme je vrlo bitno da budemo sigurni i bezbedni kako u kući tako i na poslu. Vlasnici firma posebno treba da vode računa o ovome. Kako se zaštititi od provalnika? Šta sve oni mogu da preduzmu da bi njihova firma bila sigurna možete pročitati u ovom tekstu.

Postavljanje kamera

Jedan od osnovnih načina zaštite firme jeste postavljanje kamera. Kamere treba prvenstveno da se postave ispred poslovnog prostora, a onda i unutar njega. Ako se desi da neko želi da obije i opljačka vašu firmu kamere su u mogućnosti da snime provalnika. Ako provalnik nije znao da imate kameru možda ne nosi masku, a onda lako možete saznati ko je počinio zločin. Ako se ipak lice ne vidi mogu da se vide drugi detalji osobe ili osoba koje provaljuju. Što se tiče kamera unutar firme i to je odličan način da se zaštitite, ali od radnika. Nekada radnici nisu najpošteniji i mogu da pokušaju da vas podkradu ili nešto slično tome. Takođe, kamere služe da se vidi ko koliko radi i da li se poštuje radno vreme.

Stavljanje sigurnosnih vrata

Još jeda način da se dodatno zaštitite jeste da postavite ulazna sigurnosna vrata. Treba vrlo voditi računa koja sigurnosna vrata kupujete. Treba da tražite ona vrata koja su napravljena od poznatog proizvođača, da je materijal na vratima debeo i da su vrata čvrsta i teška. Pored toga, vrata trebaju da imaju zvučnu i termo izolovanost, a brave, šarke, kvake i završne obrade na metalnim i drvenim delovima vrata treba da budu odličnog kvaliteta. Na kraju svega toga, prodavac treba da poseduje sertifikat i da vam pruža garanciju i servis. Kada su kvalitetna, sigurnosna vrata je vrlo teško obiti, pogotovo zato što poseduju jednu klasičnu bravu dole i jednu zaštitnu bravu gore, što znači da treba obiti dve brave kako bi se jedna vrata otvorila. Takođe, kvalitetna sigurnosna vrata imaju i zaštitne protiv provalne klinove.

Ugradnja alarma

Još jedan dobar način da zaštitite firmu jeste postavljanje alarma na ulazna vrata. Dakle, ako neko želi da obije vašu firmu i uspe u tome, alarm će se oglasiti. Pošto provalnik najverovatnije ne zna šifru alarma, alarm će posle par sekundi sam obavestiti policiju i vas o provaliji koja se dešava i provalnik će najverovatnije biti uhvaćen. Takođe, može da se desi da provalnik pobegne pre nego što policija stigne, ali bez da je išta ukrao. Alarm, kako bi funkcionisao, mora da bude uključen u svakom trenutku što znači da će onaj koji otvara firmu svakodnevno morati da kuca šifru kako bi ga isključio.

Vrlo je važno da je vaš posao pod zaštitom čak i kada vi niste u firmi. Nažalost, danas svašta može da se desi i nikada nije na odmet da se dodatno zaštitimo. Takođe, pored ovakve, fizičke vrste zaštite trebali bi i da otvorite jedno dobro osiguranje na firmu i vas kako bi bili sigurni da, ako se ipak nešto desi opet bude nadoknađeni za štetu koja vam je naneta, jer ona može da bude ogromna.