Kako do doma za stare

Izvor: Objava, 14.Okt.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do doma za stare

Život sa sobom nosi i lepe i ružne trenutke. Starost je nešto što predstavlja kraj našeg životnog puta i ponekad sa sobom nosi dosta problema – nemoć, ozbiljne zdravstvene probleme i potrebu za stalnom negom. U takvim situacijama smeštaj u dom za stare može biti dobro rešenje. Naravno, odluka o preseljenju u starački dom nije ni malo jednostavna i laka.

Pre donošenja konačne odluke važno je imati sve potrebne informacije o uslovima života u domu, ponudi domova i proceduri koja je potrebna da se obavi da bi se neko smestio u dom za stare.  


Osnovne potrebne informacije za odlazak u dom za stare


Domovi za stare mogu biti državni i privatni. Cene smeštaja u dom se mogu veoma razlikovati, kao i kvalitet usluge. Na cenu staračkog doma utiče nekoliko stvari: lokacija, vrsta i kvalitet usluge koja se nudi i zdravstveno stanje budućeg korisnika. Boravak u domu može biti privremen ili trajan. Više o različitim vrstama boravaka u domovima za stare pogledaj na sledećem linku. Privremeni boravak je kada je starom licu potrebna dodatna nega nakon neke operacije i dok traje oporavak.


Licenca za rad
Izuzetno je bitno da dom ima licencu za rad. Ova licenca budućim korisnicima garantuje da dom poseduje sve neophodne karakteristike za kvalitetan život u njemu. Licencu za rad izdaje nadležno ministarstvo - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Da bi dobio licencu za rad dom mora da ispuni standarde vezane za opremljenost, kapacitet, stručnost kadra,…



Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vrši kontrolu u domu za stara lica i izdaje potvrdu da ispunjava sve propisane uslove. Spisak domova za stare koji poseduju licencu može se videti na sajtu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike (https://www.minrzs.gov.rs/sr/aktuelnosti/vesti/domovi-za-stare-sa-licencom). Ovaj sajt se redovno ažurira s obzirom da je moguće da neki dom u medjuvremenu izgubi licencu ili dobije suspenziju za rad.






Jedan od uslova za dobijanje licence je tačno odredjen kapacitet doma koji ne sme da se predje. Ako je broj korisnika veći od propisanog to može uticati na kvalitet usluge i sprečiti da se korisnicima pruži neophodna nega. Obično postoji lista čekanja za smeštanje u dom - privatni domovi nemaju veliki kapacitet (5-15 korisnika), a državni su jeftiniji pa je veliko interesovanje i za njih.





Procedura prilikom smeštaja u dom za stare
Za smeštaj u državni dom postoji propisana procedura. Da bi se pokrenuo postupak smeštanja budućeg korisnika u dom neophodno je obratiti se Centru za socijalni rad na opštini na kojoj je prijavljen potencijalni korisnik doma i predati zdravstvenu i socijalnu dokumentaciju.

Potrebno je dostaviti: izvod iz matične knjige rodjenih, fotokopiju lične karte, fotokopiju overene zdravstvene knjižice, izjavu o volji da se smesti u dom, dokaz o imovini, ček od penzije ili drugi dokazi o prihodima i primanjima, izjava o mogućnosti i načinu plaćanja troškova i medicinsku dokumentaciju koja obuhvata lekarsko uverenje sa nalazima lekara specijalista. Dom za stare nakon prijema ove dokumentacije od Centra za socijalni rad vrši procenu i donosi odluku o prijemu ili odbijanju prijema u dom.