Kada su nastale zastave?

Izvor: Objava, 30.Jun.2020, 15:15

Kada su nastale zastave?

Zastava predstavlja simbol jedne zemlje i označava državnu pripadnost. Na svetu svaka država ima svoju zastavu, ali nemaju ih samo države, već i pojedini gradovi, pokrajine, vojne jedinice, društva, ustanove i organizacije mogu imati svoju zastavu. Reč je o komadu tkanine koji može biti jednobojna ili u više boja, a može da sadrži i određene ukrasne znakove. Ona se pričvršćuje za uspravno koplje, a može se isticati, nositi i može da posluži i za mahanje.

U Srbiji postoji razlika između narodne i državne zastave. Narodna zastava se koristi na različitim manifestacijama kao što su utakmice, proslave pobeda nacionalnih timova, ali se srpska zastava može videti i na tradicionalnoj srpskoj svadbi. Razlika između narodne i državne zastave jeste u tome što narodna zastava nema grb, već je sastoji iz tri polja boja i isključivo se koristi za već pomenute događaje i manifestacije i tada prodaja zastava posebno poraste.

S pravom se može reći da prodaja zastava postaje isplativ biznis kada se bodri nacionalni tim bez obzira o kojem sportu je reč, jer tada se nošenjem zastave ističe pripadnost zemlji, odnosno patriotizam, pa se tada mogu kupit male, velike i srednje zastave, različitih veličina, a često su prilagođene i za najmlađe navijače.
Kada su nastale zastave?
Kao što smo već pomenuli, razlikuju se državna i narodna zastava. Državna zastava se može videti na javnim institucijama, fakultetima, prilikom zvaničnih državničkih poseta, ali i tokom nastupanja nacionalnih timova na takmičenjima.

A kada je zapravo nastala zastava? Pretpostavlja se da se ideja o stvaranju zastave pojavila još pre mnogo hiljada godina i to među prvim lovcima i ratnicima. Oni su težili da istaknu da li su saveznici ili neprijatelji u borbama i zastave sui m bile znak raspoznavanja u borbi, pa se jasno znalo kome su naklonjeni, a kome ne. Zastave su u početku bile sačinjene verovatno od kože životinja ili od perja ptica.
Zastave u starom Egiptu
Za stare Egipćane se zna da su nosili motke koje su na vrhu imale pričvršćene figure ptica, a pored pritca na vrhu su se mogle naći i druge životinje ili neki drugi predmeti. Kinezi i Indijci su koristili prve zastave od tkanine.

Prema verovanjima već 1100 godina pre naše ere su Kinezi koristili zastave od tkanina. Istorija starog Rima čuva podatke o tome da su njihovi vojnici koirstili motke na čijim vrhovima su takođe bile figure različitih životinja, a tek kasnije su stari Rimljani upotrebljavali zastave koje su bile sašivene od platna.
Zastave u srednjem veku
Mnogo različitih zastava se upotrebljavalo u srednjem veku. Tada vojnici nisu nosili posebne uniforme, a tokom borbi nije bilo lako raspoznati neprijateljske od savezničkih vojnika. Zato su počeli vojnici da se okupljaju oko savezničkih zastava i one su služile za pokazivanje smera u kojem vojska treba da ide. Tako su, recimo, kraljevske porodice imale svoje zastave karakterističnih simbola i posebnih obeležja, po čemu su se raspoznavale.

Kasnije sa stvaranjem nacionalnih država zastave postaju simboli državnosti i prodaja zastava počinje da raste. Na svetu postoji jedna jedina zastava koja ima samo jedno polje i nema nijedan simbol i to je libijska zastava. Ona je zelene boje, dok zastava Turkmenistana jeste zastava sa najviše simbola i ima ih ukupno 12. Najstarija zastava koja se i danas koristi jeste zastava Danske i ona datira još iz 13. veka.