Jabuka ili limun – akcija za edukaciju dece o bezbednosti u saobraćaju

Autor: Redakcija Vesti.rs, 01.Okt.2008, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabuka ili limun – akcija za edukaciju dece o bezbednosti u saobraćaju

Beograd, 29. septembar 2008. godine – Sa željom da doprinese povećanju bezbednosti dece u saobraćaju Delta Generali Osiguranje sprovelo je akciju koja nosi simboličan naziv "Jabuka ili Limun“. Akcija koja je organizovana u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i mnogobrojnim osnovnim školama širom naše zemlje ima za cilj da kroz teorijsku i praktičnu nastavu obrazuje učenike osnovnih škola o pravilnom ponašanju u saobraćaju i poveća svest vozača o potrebi poštovanja propisa kao prevencije saobraćajnih nesreća. U ovoj akciji učestvovale su 23 osnovne škole iz 21 grada u Srbiji u periodu od 22. do 26. septembra.
Akcija "Jabuka ili limun“ počela je serijalom predavanja o bezbednosti u saobraćaju, koje će pripadnici saobraćajne policije održati u školama učesnicama projekta. U drugom delu, đaci su kao "saobraćajci“ u pratnji saobraćajne policije izlazili na teren. Učesnici u saobraćaju koji su zbog kršenja propisa zaustavljani na punktovima kao opomenu dobijali su limun i plaketu sa molbom da poštuju saobraćajna pravila, dok oni koji su se pridržavali propisa bili nagrađeni jabukom i dobiće plaketu u znak zahvalnosti.
Jabukom ili limunom saobraćaj su u saradnji sa policajcima "regulisali“ đaci osnovnih škola: "Sonja Marinković“ u Subotici, "Jovan Jovanović Zmaj“ u Kanjiži, "Sever Đurkić“ u Bečeju, "Jovan Popović“ u Novom Sadu, "AvramMrazović“ u Somboru, "Drugi oktobar“ u Zrenjaninu, "Paja Jovanović“ u Vršcu, "Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici, "Nikolaj Velimirović“ u Šapcu, "Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu, "Svetozar Miletić“ u Zemunu, "Borislav Pekić“ i "Bora Stanković“ u Beogradu, "Jovan Cvijić“ u Smederevu, "Treći kragujevački bataljon“ u Kragujevcu, "Boško Đuričić“ u Jagodini, "Vuk Karadžić“ u Čačku, "Dušan Jerković“ u Užicu, Nišu, "Vuk Stefanović Karadžić“ u Vranju, "Dragomir Marković“ u Kruševcu, "Dositej Obradović“ u Požarevcu i "Nada Purić“ u Valjevu.
U sklopu akcije Delta Generali Osiguranje organizovalo je i snimanje promotivnog filma koji će pokloniti svim školama učesnicama u akciji, sa osnovnim savetima za decu u ponašanju u saobraćaju, na ulici i tokom vožnje u automobilu.
Bezbednost u saobraćaju je krupan društveni problem. Svakodnevno smo putem medija u prilici da vidimo stravične prizore saobraćajnih nesreća u kojima često stradaju najmlađi. Zato je potrebno da svi zajedno u našoj zajednici radimo na sprečavanju saobraćajnih nesreća. Iz tog razloga je Delta Generali Osiguranje, kao društveno odgovorna kompanija, pokrenulo ovu akciju, sa dva glavna cilja: da u njoj edukujemo najmlađe i da istovremeno vozačima na jedan originalan način skrenemo pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa.
Deca su prema statističkim podacima, najugroženija kategorija u saobraćaju. Godišnje u saobraćajnim nesrećama širom Srbije pogine oko 50 dece, a više od 1.500 biva povređeno. U 50 odsto slučajeva deca stradaju kao pešaci, zatim kao putnici u vozilu (u 30% saobraćajnih nesreća) i kao vozači bicikala i rolera (oko 15%).
Prema zvaničnim podacima, u prvih sedam meseci 2008. godine smrtno je stradalo 21 dete, a povređeno je 1129 dece. Prošle godine poginulo je 20, a povređeno 1156 dece.
Akcija "Jabuka ili limun“ održava se već nekoliko godina u zemljama srednje Evrope, a organizuju je osiguravajuće kompanije članice Generali grupe. Projekat je u Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj dao zavidne rezultate na planu prevencije saobraćajnih nezgoda. Delta Generali Osiguranje, članica Generali grupe ove jeseni premijerno pokreće akciju "Jabuka ili limun“, a planirano je da se svake godine za učenike organizuje edukacija o bezbednosti u saobraćaju.