Građani mogu zapevati himnu

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 21.Feb.2009, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani mogu zapevati himnu





Autor: S. Stambol |

Foto:S. PAŠALIC | 21.02.2009.

SARAJEVO - Komisija za izbor teksta himne BiH predstavila je u Sarajevu nakon osmomesečnog rada predlog teksta svečane pesme ove države. Tekst predstavlja kreativno stapanje dva teksta od 339 koji su pristigli na konkurs iz svih krajeva BiH, ali i iz inostranstva.

„Tekst himne je rezultat autorskog napora dvojice pesnika, Dušana Šestića, koji je i autor muzike, i Benjamina Isovića”, saopštio je na konferenciji za novinare Hilmo Neimarlija, predsedavajući Komisije za izbor teksta himne BiH.

Nakon više od decenije koliko BiH ima samo muziku himne, tako je završen nimalo lak i jednostavan zadatak članova Komisije koju su činili predstavnici oba doma Parlamenta BIH, te književnici i pesnici Mile Stojić, Abdulah Sidran, Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, kao i etnomuzikolog Dragica Panić-Kašanski. Prema njihovom mišljenju, jučerašnje prezentovanje teksta je „čas koji ulazi u istoriju BiH”.

- Mi smo bacili akcenat na lepote naše zemlje i na sve njene krajeve i tekst je plod kompromisa, koji bi trebalo biti model i za lakše rešavanje brojnih drugih stvari u ovoj zemlji”, rekao je član Komisije i književnik Mile Stojić.

Član Komisije Slavko Jovičić nije skrivao zadovoljstvo postignutim rezultatom jer je na početku bio pesimista da je nemoguće doći do jedinstva oko ovako delikatne stvari, rekavši kako bi voleo „da je sam autor ove himne”.
- Na konkursu je bilo i neozbiljnih tekstova i plagijata poput prepisa teksta „Ostajte ovdje” Alekse Šantića. Vodili smo računa o svemu, o svakoj reči, da tekst bude prihvatljiv za sve građane i narode BiH i uveren sam da će naići na njihovu podršku, ako ne odmah, za mesec, za godinu sigurno hoće - rekao je Jovičić.

Prvu javnu interpretaciju izvela je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragica Panić-Kašanski, nakon čega se novinarima obratio i jedan od autora teksta i autor muzike „intermeco” Banjalučanin Dušan Šestić.
- Mislim da sam s muzikom i tekstom himne dovoljno rekao, a lično osećam preveliku profesionalnu satisfakciju. Naša generacija treba biti zadovoljna, a ako tekst prihvate i mlade generacije biću veoma sretan - izjavio je Šestić. Autori Šestić i Benjamin Isović, inače sin pokojnog kralja sevdaha Safeta Isovića, podeliće predviđenu nagradu od 30.000 KM.

Usvojeni predlog teksta himne BiH u sveopštoj konfrontaciji i podeljenosti na političkoj sceni, ali i među građanima, nakon dugo vremena prva je stvar oko koje je postignut sveukupni međunacionalni, međustranački i stručni konsenzus u jedanaestočlanoj Komisiji za izbor teksta himne države BIH. Očekuje se sada podrška i Saveta ministara i Parlamenta BiH.

LINK - http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=80114