Autor: KGBlog, 08.Jan.2009, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad uredno snabdeven toplotnom energijom

Grad Kragujevac je jedan od retkih u Srbiji koji, bez obzira na prekid isporuke ruskog gasa, nema problema sa sistemom daljinskog grejanja. Sve tri kotlarnice kragujevačke ''Energetike'' prešle su na alternativne vidove energije-ugalj i mazut, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Grada direktor ovog preduzeća Nikola Petrović. On je dodao i da oko 18 hiljada domaćinstava u Kragujevcu koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja ima tople stanove i da će tako i ostati a da je problem sa zgradama u Ilindenskoj ulici, tri zgrade u Maglićkoj i stanovima u bloku Avala koji imaju mini kotlarnice na gas u samim zgradama bez mogućnosti da predju na alternativne vidove grejanja. ''Na zalihama, u ovom trenutku, imamo 22-23 hiljade tona uglja a svakodnevno stiže oko 100 tona mazuta tako da bojazni za grejanje stanova koji su na sistemu daljinskog grejanja nema'', zaključio je direktor Energetike Nikola Petrović.
Direktor ED ''Elektrošumadija'' Ivan Radović rekao je da su sve ekipe Elektrošumadije pripravne i spremne za brzo otklanjanje svih eventualnih kvarova i dodao da je, za sada, povećanje potrošnje struje neznatno. ''Učinićemo sve da građani Kragujevca ne osete prekid isporuke gasa'', rekao je Radović. Pored urednog snabdevanja Kliničkog centra grejanjem, s obzirom da se jutros sa gasa prešlo na mazut, svih 14 obdaništa Ustanove za decu, kako je saopštila Slavica Saveljić član gradskog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, uredno su snabdeveni toplotnom energijom.
Pomoćnik gradonačelnika za energetiku prof.dr Dobrica Milovanović rekao je da je u okviru programa koji grad Kragujevac i ''Energetika'' realizuju u saradnji sa nemačkim KFE-om planirano da u toku ove godine tri lokacije u Kragujevcu-Ilindenska, Maglićka i blok Avala, koji imaju kotlove na gas, dobiju mogućnost i za grejanjem drugim vidovima energenata. On je dodao da će, u tom smislu, do kraja 2009.godine biti izgradjena kotlarnica na Aerodromu.
Član Gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović rekao je da oko 7 hiljada domaćinstava u Kragujevcu koristi gas za grejanje i da su ona od jutros ostala bez dotoka ovog enegenta. Kada je reč o snegu koji od jutros pada na području Kragujevca Jovanović je rekao da sve komunlane službe funkcionišu bez problema. ''Za sada ekipe koje su anagažovane na raščišćavanju magistralnih i lokalnih puteva i gradskih ulica bacaju samo so koje, kao i rizle, ima u dovoljnim količinama. Prevoz funkcioniše kako u gradu tako i na prigradskim i međugradskim linijama'', zaključio je Jovanović.

www.kragujevac.rs