Autor: Radmilo Đurđević, 04.Dec.2008, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GENETSKA MODIFIKACIJA MEĐ’ SRBIMA


Koliko je meni poznato u Srbiji nije dozvoljena proizvodnja genetski modifikovanih produkta. Nedavno je bila informacija na TV-u da su otkrivena tajna polja zasađena genetski modifikovanom sojom. Negde u blizini Šapca. Ista je zaplenjena i biće upotrebljena za proizvodnju bio-dizela, što je, naučničkim autoritetom konfirmirano od strane vlasnika bio-rafinerije, potpuno bezopasno za šire slojeve stanovništva. Vlada Srbije i njeni organi pokazali su zaprepašćujuću i sasvim netipičnu efikasnost za jednu zemljicu u tranziciji i to još Srbiju.
Delovali su stvarno vrlo odlučno, brzo, revnosno i beskompromisno u sprečavanju primene jedne ili jedine zapadne novotarije kojoj nema mesta u Srbiji. Sve ostalo je na režimu Slobodnog Uvoza. Samo GM poljoprivreda je zabranjena.

Znate, kad običan Srbin koji životari, raducka i kraducka u ovoj nam Srbijici sazna pomenutu informaciju, odmah mu se otvara čitav spektar različitih i vrlo maštovitih zaključaka i bezbroj sapunskih scenarija, svi do poslednjeg zaraženih virusom korupcije, produciranom od strane svudaprisutnih živućih i živahnih srpskih tajkuna.

Meni, iako sam sam Srbin, prvo što je palo na pamet je slika face tog izbezumljenog paora kome je država iskombajnirala poslednju slamku spasa. Jadnik je verovatno izvrnuo džepove ulažući sve na jednu i jedinu dobitnu kombinaciju. I pukli ga. Gde, bre, na njega. Što na njega. Digli frku kao da je, ne daj Bože, državni neprijatelj ili Haški optuženik. Kao to je najveće zlo koje je ikad zadesilo Srbiju. Ne znam čoveka. Slutim neku mučnu dušu, nekog tradicionalnog srpskog paćenika. Stara je to srpska priča. Samo nesrećni i nezaštićeni bivaju žrtve revnosnih državnih činovnika i dežurnih uvlakača. Najpre seljaci. Zašto, bre? Zarad čega? Zarad ministarskog tapšanja po ramenu nekog tamo mlađeg referenta: - Bravo, mali! To je pravi put u Evropu. Zovi onog našeg novinara. Neka skocka priču. Onako, znaš, evropejski! Slušaj, vidi, nađi neki seminar negde u inostranstvu. Zaslužio si!
Moj drugi utisak je da niti taj ponizni državni činovnik, niti njegov šef, niti 99,99% srpskih građana imaju bilo kakvu predstavu o tome šta je to genetska modifikacija. Osim nekoliko časnih izuzetaka, preostalo stanovništvo nema pojma o tome. Lično spadam u deo preostalog stanovništva, ali ne pada mi na pamet da javno protestvujem zbog ovog slučaja. Taman posla. Eto ideje resornom Ministru da organizuje Svetski Simpozijum na temu:
Kompromitacija državnog ugleda od strane srpskog seljaka sa posebnim osvrtom na genetske špekulacije u modifikaciji primene evropskih standarda u periodu tranzicije. Odma’ trošak! A ko će to da plati? Opet neki srpski paćenik. Normalno!
Zato ću da zavežem. Da umuknem.

Ja sam protiv svih vrsta zabrana i pretnji. Pogotovu emitovanih od strane države. Ne trpim silu vlasti. Opet, kad malo razmislim, mora, bre, neka Kontrola. Razumećete, zar ne? Mora se to u Srbiji. Eeee, da nije bilo Kontrole ovi bi naši političari razvukli Srbiju načisto. Ovako, ipak se neka crkavica sačuvala. Hvala Kontroli!

Usudio bih se, ipak, da umesto zabrana predložim vidno obeležavanje genetski modifikovanih proizvoda. Što da ne? To je baš, onako, demokratski. Što bi se reklo: LDP-ovski. Slobodno i voljno. Ali da bude obeleženo. Vidno i čitko. Na jezicima svih naroda i narodnosti. I nacionalnih manjina, uključujući Rome, Egipćane, Gorance, Cincare, itd. Jasno i glasno. Da važi za sve proizvode! Ne samo poljoprivredne. Za proizvode srpskog društvenog trenutka, pod obavezno. Eto, naprimer, DSS-ovci bi, kao overeni legalisti, morali umesto bedža ’’ Kosovo je Srbija’’, na reverima da nose oznaku GMP-genetski modifikovani političari. Cela istina je da su se genetski modifikovali u radikale. Nemam ništa protiv, samo da se obeleže. Radikali, takođe. Oni su se tokom predizborne kampanje genetski modifikovali u smerne srpske snaše. Socijalisti se genetski modifikovali u demokrate, itd. Uostalom, gotovo svi naši političari su se tokom 2008 godine na neki način genetski modifikovali. Mogli bi ’ladno da 2008. proglasimo Godinom Genetske Modifikacije Srbije. Svi smo se nekako genetski modifikovali. U svetskim naučnim krugovima ova promena (modifikacija) u Srbiji obeležena je kao trenutno ’’neobjašnjiva’’, ali u istorijskom smislu genetski indikovana.

E, sada da se vratim na početak priče. Zamislite slučaj da je neki preterano revnosni državni činovnik odlučio da na aktuelne srpske političare primeni isti aršin kao spram šabačkog paora i njegove genetski modifikovane soje. Zamislite da se naredi kombajniranje genetski modifikovanih političara u Srbiji. Pa da ih neki srpski preduzetnik preradi u bezopasni bio-dizel. Jaoo, nama. Ostali bi grdnici bez dragih nam političara, načisto. Ju, naopako!

Evo, iz prve ruke videste da u Srbiji nije dobro biti preterano revnostan u primeni strogih zakonskih propisa. Svi to znaju. Zato niko ne primenjuje Zakon u Srbiji. Opasno je to!

© Copyright: Radmilo Đurđević


U Kruševcu, 22. septembar 2008.