Autor: marinko tica, 27.Sep.2008, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolazi nova univerzitetska godina,a sa njom i STUDENTSKI KREDIT

Uskoro pocinje nova školska godina na svim državnim fakultetima i univerzitetima u Srbiji. Posle svih napetosti i problema koje su studenti imali tokom ispitnih rokova, zatim neizvesnosti oko kvote i broja bodova za upis u narednu školsku godinu i magičnog broja 43 boda koje su uspešno prebrodili studente očekuju nova iskušenja. Ono što ih svakako najviše zanima, to je kad će početi, koliko će trajati upis?
Opšte poznato da se zbog lošije organizacije na mnogim fakultetima stvaraju bespotrebne guzve. To stvara dodatnu nervozu i napetost kako kod zaposlenih na studenskim sluzbama tako i kod samih studenata, primer je svakako filozofski fakultet u Novom Sadu, gde su redovi za upis godine i overu semestara svake godine uobičajena pojava.
Pored termina, takodje studente zanimaju i načini pronalaska izvora prihoda koji bi im obezbedili novac za upis. Školarina se kreće od 5.000 do 8.000 dinara na pojedinim fakultetima. Nastavlja se trend po kojem se cene povećavaju iz godine u godinu.
Ako je za utehu, ministarstvo prosvete je odlučilo da 30. septembra 2008. isplati studentima junsku ratu studentskog kredita i stipendije, što će svakako obradovati mnoge studente, ali je pitanje koliko će suma od 5.100 dinara uspeti da pokrije troškove koji padaju na ionako tanak studentski budzet.
Nema sumnje neke će kredit obrdovati, dok će drugi dodatni prihod potraziti kod roditelja ili na nekom drugom mestu.
Sve u svemu, studenti se raduju početku školske godina, kako kažu najlepših studentskih dana posle duže letnje pauze.