Autor: pazljivo, 27.Sep.2008, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Нове лиценце Инжењерске коморе Србије

Завршите неки технички факултет,запослите се, положите приправнички испит, сакупите две године стажа у струци, положите стручни испит и тада сте кандидат за чланство у Инжењерској комори Србије. Члан се постаје добијањем лиценце за пројектовање или за изградњу. Услов је да сте учествовали у послу као сарадник неком ко има лиценцу.
Тренутно је на јавној расправи предлог о врстама лиценци. Сматрам да лиценца треба да потврди да је имаоц исте спреман да примени знање стечено на факултету.Дакле лиценца никако не треба да даје шира овлашћења од онога што покрива диплома. Тапротив треба да наведе на сужење радне области у смислу специјализације. Факултет даје широку основу а лиценца треба да инвеститору покаже да је инжењер искусан у тачно одређеној области. Ко је искусан у више области нека прибави одговарајуће лиценце. Ко је научио више него што потврђује диплома нека положи испите за другу диплому или за више академско звање.
У предложеном систему лиценци учите да пројектујете грејање у зградама а добијате лиценцу за одговорног пројектанта термоелектране јер сте учествовали у пројекту две топлане као сарадник. Или још бесмисленије учили сте аутоматско управљање а стичете лиценцу за термоелектрану и обрнуто. Треба Инжењерској комори велико звоно да разбуди око двадесет хиљада чланова да схвате куда је кренула Комора.