ЈОВИЧИЋ: ФБиХ ДА ПЛАТИ КОРИШЋЕЊЕ НЕЛЕГАЛНО ОДУЗЕТЕ ИМОВИНЕ

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 16.Dec.2008, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ЈОВИЧИЋ: ФБиХ ДА ПЛАТИ КОРИШЋЕЊЕ НЕЛЕГАЛНО ОДУЗЕТЕ ИМОВИНЕ


13.Dec.2008

САРАЈЕВО, 13. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је да би нови закон о реституцији требало да предвиђа да сву нелегално одузету имовину која се користи у Сарајеву треба да плате власти Кантона Сарајево, а имовину на подручју Федерације БиХ њене власти.

Он је истакао да би Приједлог закона о реституцији требало што прије да се појави у парламентарној процедури и да би, као година за враћање имовине, требало да се узме она када су је комунисти денационализовали.

Јовичић је рекао да први закон о реституцији није добио парламентарну већину, јер није у исту раван ставио све три вјерске заједнице у БиХ, па је сва имовина Исламској заједници и Католичкој цркви враћена, а само СПЦ чека на закон.

Он је навео за "Глас Српске" да је то директна увреда за српски народ и за СПЦ.

Договор око враћања имовине СПЦ требало је да буде постигнут на састанку првог замјеника високог представника Рафи Грегоријана и митрополита дабробосанског Николаја који је одгођен на неодређено вријеме.

Ђакон у Митрополији дабробосанској Митар Танасић рекао је за "Глас Српске" да је митрополит Николај замолио Грегоријана да се тај састанак одложи за седам дана како би му присуствовали и представници Светог синода СПЦ, на што они нису одговорили.

"Иако смо раније слали писмо високом представнику, састанак на којем бисмо се договорили око враћања имовине никада није одржан, нити је заказиван нови", рекао је Танасић.

ск