Петковић: Београд неће толерисати самовољу Приштине у нападу на права МТС – a

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Avg.2023, 19:05

Петковић: Београд неће толерисати самовољу Приштине у нападу на права МТС – a

Београд неће толерисати насиље и самовољу Приштине у нападу на права компаније МТС д.о.о, ћерке фирме Телекома, на Косову и Метохији јер овде није реч само о повреди неприкосновених права једне компаније на неометано пословање, већ пре свега о нападу на права српског народа, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << поручио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Фото: Танјуг/ Раде Прелић Он је упозорио да су компанији МТС на располагању правни механизми за обарање бесмислене одлуке тзв. Косовске агенције за регистрацију пословних корисника, али и да Приштина због својих једностраних аката може претрпети и озбиљне последице у области телекомуникација.
Петковић је нагласио да је „и овога пута, као и у свим претходним провокацијама и ескалацијама“ премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти  повукао први потез и да ће стога и одговорност за „све последице које би из таквих демонстрација силе могле да проистекну“ бити искључиво на њему.
У саопштењу се додаје да су о, како се наводи, најновијем акту самовоље Аљбина Куртија и његових послушника, као и о позицијама Београда тим поводом, дипломатским путем првог дана обавештени сви релевантни инострани саговорници, укључујући посредника Европске уније у дијалогу и земље Квинте и да је захтевана хитна реакција. Истиче се да ће држава Србија, као и од самог почетка, наставити да заједно са МТС-ом и Телекомом Србија и њиховим руководством штити важеће споразуме, право и правду.
„У време када је МТС д.о.о. регулисао своје пословање на Косову и Метохији у складу са споразумима постигнутим у Бриселу и свим у Приштини важећим прописима, процедурално је све било у реду, међутим код Куртија очигледно ништа није у реду“, навео је Петковић.
Он је подсетио да је питање функционисања телекомуникација у српским срединама на КиМ регулисано низом докумената који су усаглашени у дијалогу Београда и Приштине, а уз посредовање ЕУ.
Навео је да су Београд и Приштина 8. септембра 2013. године постигли Аранжман у области телекомуникација, који је у каснијој фази преговора разрађен кроз одредбе Акционог плана који је парафиран 25. августа 2015. године, Закључке ЕУ посредника од 13. новембра 2016. године и саопштење које је ЕУ посредник издао као подршку усвајању Закључака у циљу прецизирања договорених одредби, да би затим 18. новембра 2016. године у Бриселу била усвојена и Допуна закључака.
„Иза ових аранжмана стоје стотине сати преговарања, и све то хировити Аљбин Курти руши у нападу самовоље, како би још једном демонстрирао да њега ништа од онога што је договорено у досадашњем току дијалога Београда и Приштине не обавезује“, рекао је Петковић. Оценио је да је Приштина, „користећи бесмислен административни аргумент да би МТС-у онемогућила рад“, заправо желела да постигне далекосежнији и опаснији циљ од пуке блокаде рада једног пословног субјекта, а то је „да онемогући мобилне везе српског народа на Косову и Метохији са остатком Србије и да укидањем ТВ сигнала и интернета потпуно информативно изолује садашње кориснике МТС-ових услуга“.
„Курти на овај начин такође, на најпримитивнији начин омаловажава и напоре које је у процес нормализације односа Београда и Приштине уложила Европска унија и њени посредници. Његова решеност да настави путем кршења бриселских договора је још један позив на узбуну, јер ако му се то дозволи можемо се у сваком смислу вратити на период који је претходио почетку дијалога Београда и Приштине, а одатле остаје само још један мали корак до потпуне ескалације на терену“, упозорио је Петковић.
Агенција за регистрацију предузећа тзв. Косова (АРБК) поништила је претходно 15 сертификата о регистрацији привредних субјеката, који су садржали, како они тврде, “неуставни садржај“, а међу њима је и подружница Телекома Србије на КиМ, МТС д.о.о.
У саопштењу министарства индустрије привремених приштинских институција је наведено да су та јпривредна друштва презентовала садржаје као што су “Пећ, Република Србија“, „Приштина, Србија“, „Ђаковица, Република Србија“, „Косовска Митровица, Република Србија“, „Гњилане, Србија“, и слично, што, наводно, представља неуставан садржај.
Раније је директор Телекома Владимир Лучић рекао да ће МТС, упркос одлуци приштинских власти да укину ту компанију на Косову и Метохији, наставити да послује и пружа сервис корисницима.
NBS: Ukupna premija osiguranja u prvom tromesečju 2023. iznosila 35,9 milijardi dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Петковић: Београд неће толерисати самовољу Приштине у нападу на права МТС – a се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.