Zoo-vrt dobio dva lavića

Izvor: Press, 22.Nov.2010, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoo-vrt dobio dva lavića

Lavica Šumba okotila dva muška mladunčeta belih lavova. Beogradski zoološki vrt ima sedam belih lavova, dok ih na celoj zemlji ima oko 150
Bela lavica Šumba iz Beo zoo-vrta donela je na svet dva muška mladunčeta belih lavova. Iako se Šumba okotila bez komplikacija, ubrzo po rođenju odbacila je svoju novorođenčad. Iz Zoo-vrta poručuju da će se o lavićima brinuti najbolje što mogu.
Kako kažu u Zoo-vrtu, ova prinova ih je veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << obradovala. Jedan lavić se rodio oko 6, a drugi oko 7 sati u subotu ujutru. Oba su teška oko 1,7 kilograma.
Majka ih odbacila
- Nažalost, majka ih je iz nepoznatih razloga odbacila. Njihovo stanje je sada kritično i verovatno će tako biti i u narednih šest meseci. Pošto im je mleko sada najpotrebnije, hranimo ih svaka tri sata na cuclu. Moramo i da im masiramo stomačiće kako bi vršili nuždu, što inače radi majka. Zato je važno da budem stalno uz njih - mazeći mladunčad ispričala nam je Nadežda Radović, volonterka u zoološkom vrtu koja je sa njima od prvog trenutka.
Inače, beogradski zoološki vrt ima sedam belih lavova, dok ih na celoj zemlji ima oko 150. Ova činjenica bila je povod Draganu Đurišiću, volonteru u vrtu i jednom od najvećih stručnjaka za divlje mačke, da kaže da je naš zoo-vrt najveći reproduktivni centar belih lavova u Evropi.
- Lavica mora da se pari 2.000-3.000 puta da bi ostala skotna. Taj podatak vam govori koliko je teško reprodukovati bele lavove, da ne govorimo o tome koliko ih je teško othraniti - objasnio je Đurišić.
Apartmani za laviće
On je dodao da će, kada lavići budu odrasli, dobiti apartmane sa podnim grejanjem.
- S obzirom na to da su životinje sa područja Južne Afrike, da bi živeli u odgovarajućim uslovima, temperatura u apartmanima mora da bude najmanje 10 stepeni - rekao je Đurišić.
Kako lavići još uvek nemaju imena, beogradski mališani će u narednom periodu imati priliku da ih predlože zoološkom vrtu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.