Žene se bore za opstanak braka

Izvor: Politika, 09.Jan.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene se bore za opstanak braka

Broj bračnih rastava povećava se iz godine u godinu. – Od 1.500 slučajeva, od stručnjaka iz Savetovališta za brak i porodicu, pomoć zatraži oko 900 parova

Dok su brakovi naših sugrađana sa strancima uglavnom „osuđeni” na sreću, partnerska zajednica krunisana brakom u Srbiji u proseku traje samo 12,4 godine. Analize pokazuju da se neveste i mladoženje sve kasnije odlučuju za ulazak u bračne „vode”, pa žene u ovu zajednicu stupaju sa 26,6, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a muškarci sa 29,8 godina.Razvodi se sve više brakova svuda u svetu, napominju stručnjaci, a broj bračnih rastava se povećava iz godine u godinu.

U mešovite brakove mnogi stranci stupaju iz egzistencijalnih razloga. Žene se udaju rešavajući time svoje loše materijalno stanje. Ako je osoba iz inostranstva ekonomski zavisna i ako je recimo stupila u brak u našoj zemlji da bi rešila materijalni status, kaže Vera Despotović-Stanarević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu, onda su šanse za razvod znatno umanjene jer će ona sve učiniti da ta zajednica i opstane.

– Ovo nije jedini motiv za život u dvoje. Ljudi iz različitih kultura se često prepoznaju i zavole u međuvremenu, iako je reč o malom procentu supružnika. Stopa razvoda zavisi od stepena standarda, većih očekivanja u braku i nivoa društvene osude. Što je stepen standarda viši, manje su šanse za rastavu. Sa većim bračnim očekivanjima, smanjuje se mogućnost za opstanak ove zajednice, a društvena osuda je manja kada se par razvodi – ističe Vera Despotović-Stanarević.

Kritičan period su prve četiri godine braka, napominju stručnjaci, što potvrđuje i statistika jer četvrtina sklopljenih brakova „puca” baš u tom periodu.

– Od 1.500 slučajeva godišnje, od stručnjaka iz bračnog savetovališta pomoć zatraži oko 900 parova. Uglavnom nam se obraćaju žene, ali je primetan i porast muške populacije. Lepši pol dolazi zbog poboljšavanja bračnih odnosa, dok se muškarci javljaju da bi taj odnos očuvali ali tek kad postoji pretnja razvodom – ističe rukovodilac savetovališta.

Da bi se unapredili partnerski odnosi i pre stupanja u brak u Gradskom centru za socijalni rad u Ruskoj ulici krajem januara počeće da radi i predbračno savetovalište. Zainteresovani sugrađani mogu da se prijave za učešće u ovim radionicama pozivom na broj telefona 265-0936.

– Sa budućim supružnicima jednom sedmično u toku 12 nedelja razgovaraće tim od šest terapeuta, a radionice će trajati oko dva sata nedeljno. Radiće se individualno ili u grupama, što je preporučljivije. Razrađivaće se teme poput partnerstva, predrasuda u ljubavi, pitanja bliskosti, seksualnosti, novca, potomstva, a biće reči i o odnosima sa primarnom porodicom ili prijateljima, podeli kućnih poslova... – dodaje Vera Despotović, koja je inače koordinator programa predbračnog savetovališta.

Partneri se najčešće žale na distancu u bračnom odnosu, dok se žene, sem zbog loše komunikacije sa suprugom, za razvod odlučuju i zbog nasilja, zavisnosti partnera od kocke i alkohola, ali i zbog ljubomore.

M. Brakočević

[objavljeno: 09/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.