Zemunska gimnazija nizom kulturno-umetničkih događaja proslavlja 160 godina od osnivanja

Izvor: BKTV News, 13.Okt.2018, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunska gimnazija nizom kulturno-umetničkih događaja proslavlja 160 godina od osnivanja

Zemunska gimnazija obeležava 160 godina od osnivanja serijom kulturno-umetničkih aktivnosti koje će se, od 14. do 17. oktobra, održavati na različitim lokacijama u gradu.

Manifestacija će početi „Susretima prijatelja” u okviru kojih će beogradska gimnazija ugostiti austrijsku školu „Francisko Jozefinum” iz Vizelburga i predstaviti knjigu „Balkanska groznica” koju je napisao profesor Ditmar Gneda.

Prvog dana manifestacije biće otvorena i izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << profesorskih aktivnosti pod nazivom „I ovo smo mi” čiji su autori Mirjana Milosavljević, profesor matematike i psiholog Ljubica Jelenković. U programu učestvuju i profesori srpskog jezika i književnosti Sanja Kaljević i Boško Milosavljević i profesor filozofije Sreten Stojanović.

U ponedeljak, 15. oktobra, u Svečanoj sali biće održana Akademija povodom 160 godina Zemunske gimnazije u čijoj realizaciji učestvuju Anđa Lazarević, profesorka muzičke kulture, Sanja Kaljević, Vukosava Živković i Valentina Vukmirović-Stefanović, profesorke srpskog jezika i književnosti i Sanja Štrbac, koordinator đačkog parlamenta. Treći dan manifestacije obeležiće predavanje Gordane Vunjak-Novaković i promocija knjige „Nezaborav nezaboravljenih” u čijoj su pripremi učestvovale Vukosava Živković i Valentina Vukmirović-Stefanović.

Centralno obeležavanje 160. godišnjice Zemunske gimnazije biće Svečana akademija koju su priredili profesori Anđa Lazović, Vojislav Klačar i dr Vukosava Živković. Svečana akademija biće održana u sredu, 17. oktobra, sa početkom u 18 časova u pozorištu „Madlenianum”.

Zemunska gimnazija osnovana je 1858. škole kao dvorazredna Realna škola na tadašnjoj Vojnoj granici. Od tada je kroz školu prošlo desetine hiljada đaka. Danas gimnazija ima preko 1300 učenika na društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom smeru, kao i odeljenja sa posebnim sposobnostima za fiziku ili računarstvo i informatiku. Zastupljene su i razne vannastavne aktivnosti i mnoge sekcije.

Gimnazija se posebno ponosi svojom bibliotekom koja broji više od 23.000 knjiga od kojih neke imaju antikvarnu vrednost i pripadaju opštim spomenicima kulture.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.