Zdravo ne može da bude skupo

Izvor: Blic, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravo ne može da bude skupo

Svo povrće sa prvog stalnog prodajnog mesta organske hrane na Kalenić pijaci „planulo" je za dva dana. Tezga je otvorena u petak, a već u subotu su rasprodate poslednje količine od oko sto kilograma neprskane paprike, paradajza, krastavca, tikvica i crnog luka.

Štand na Kaleniću je prvi takve vrste u gradu. Beograđani će u avgustu vikendom, a od septembra svakog dana, ovde moći da pazare zdravu hranu. Sredinom sledećeg meseca biće otvorena još jedna tezga na Zelenom vencu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kažu u fondu „Organska Srbija".

- Posle „Zelenjaka" na redu su i ostale gradske zelene tržnice, pa će tako organska hrana od proleća moći da se kupi i u Novom Beogradu, Bajlonijevoj i Zemunskoj pijaci. Iako je početna cena na Kaleniću bila za 20 do 30 odsto veća u odnosu na „obično" povrće, već drugog dana smo odlučili da je snizimo da bismo se prilagodili džepu potrošača. - kaže Branko Čičić, predsednik „Organske Srbije".

Kilogram paradajza prvo je koštao 100 dinara, a da bi ga spustili na 50 dinara. Cena krastavca je sa 70 „pala" na 50 dinara, a tikvica sa 60 na 40. Crni luk je takođe pojeftinio sa 70 na 40 dinara. Ove niže cene su iste kao za neorgansko povrće. Paprika je od početka koštala kao „obična" - između 50 i 80 dinara. U „Organskoj Srbiji" smatraju da i pored više početne cene organska hrana u našoj zemlji nije skupa, jer nam je radna snaga jeftina u odnosu na Zapad. Prodavci na Kaleniću kažu da se ne plaše konkurencije.

- Roba im je skupa, a „nije neka". I naše povrće je isto tako zdravo, samo što se njihovo zove organsko. Ako im krene, vala ćemo i mi da gajimo to organsko! - kažu prodavci sa Uba.

Rasprodato povrće proizvedeno je na biofarmi Ivana Lamića Vujkovića iz sela Stari Žednik kod Subotice. Od jeseni će na gradskim pijacama moći da se kupe i organski gajene žitarice, šargarepa i zelen sa farme Josipa Mamužića u selu Ljutovo, takođe nadomak Subotice. Porodica Vozar iz Kisača će na zelene tržnice izneti više od sto vrsta salate i 80 sorti tikvica. Na proleće će im se pridružiti i drugi proizvođači iz Kikinde i Vršca, a u planu je širenje ovakvih tezgi svuda po Srbiji.

Tvrde da je zdravije

Organska hrana se proizvodi po standardima ekološke poljoprivrede. Zabranjena je upotreba sintetičkih pesticida i herbicida, veštačkog đubriva i genetski modifikovanog semena. Organsko povrće i voće mora se gajiti na zdravom zemljištu, čistoj vodi i vazduhu, bez industrijskih zagađivača u okolini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.