Zdrava deca čekaju sa bolesnom

Izvor: Glas javnosti, 03.Feb.2010, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdrava deca čekaju sa bolesnom

Čekajući na potvrdu u čekaonicama sa bolesnom decom, mališani koji su posle preležane prehlade spremni za vrtić rizikuju da se opet razbole! Roditelji su ogorčeni zbog toga što u domovima zdravlja već godinama postoji praksa da se zdrava i bolesna deca smeštaju u istu prostoriju, pa predlažu da se u predškolske ustanove uvede novi red - po jedan pedijatar u svaki vrtić.

Kako ističe Tanja M., majka dvogodišnje devojčice, na taj način bi, istovremeno, bila smanjena gužva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << olakšan rad doktorima u zdravstvenim ustanovama i smanjen rizik da tek oporavljeni predškolac "pokupi" neki novi virus.

- Strahujem svaki put kad odvedem ćerku na kontrolu. Grčevito je držim uz sebe, braneći joj da trčkara po čekaonici. Najteže je nama s malom decom, koja ne shvataju da im je posle antibiotika oslabljen organizam i da lako mogu da se razbole ako se približavaju bolesnim drugarima - naglašava Tanja.

- Većina roditelja s kojima sam razgovarala ima isti stav. Kad bi pedijatri sa skraćenim radnim vremenom svakodnevno dežurali u vrtićima, pogotovo u zimskom periodu, kad su virusi u jeku, skratila bi se i lista pacijenata.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se uvede redovno dežurstvo lekara u vrtićima, u gradskom Sekretarijatu za zdravstvo dobili smo informaciju da zasad nema šanse da se ovakva ideja sprovede u delo.

Inicijativa

Iz gradskog Sekretarijata za zdravlje saopštili su da su u saradnji sa Sekretarijatom za dečiju zaštitu pokrenuli inicijativu da se organizuju posete pedijatra iz domova zdravlja predškolskim ustanovama. Ideja je za sada u razradi.

Ove usluge bi pedijatri pružali van radnog vremena, na osnovu ugovora, potpisanog između doma zdravlja i predškolske ustanove. Cilj poseta je praćenje i kontrola zdravstvenog stanja dece u vrtićima, kao i pedijatrijski pregledi dece kod koje postoji zdravstveni rizik.

- To bi bilo neopravdano, kako sa ekonomskog aspekta, tako i uzimajući u obzir široku mrežu zdravstvenih objekata, odnosno punktova domova zdravlja gde se može ostvariti zdravstvena zaštita dece - kaže gradski sekretar Zoran Blagojević. - Razumem brigu roditelja zbog eventualne izloženosti novoj infekciji, ali za sada nema mogućnosti da se ovakav pregled obavlja na nekom drugom mestu, sem u Domu zdravlja, kod izabranog lekara.

Na žalost velikog broja roditelja, do daljeg ostaje da posle odsustva mališana iz vrtića moraju ići u Dom zdravlja po potvrdu pedijatra da je dete zdravo i sposobno za kolektiv.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.