Zbog štete od poplava, otplata duga za Most na Adi odložena za 2016. godinu

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog štete od poplava, otplata duga za Most na Adi odložena za 2016. godinu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas viiše odluka, među kojima je I Odluka o reprogramu kredita kojom se odlaže otplata preostalog duga za realizaciju projekta izgradnje Mosta na Adi za godinu dana, zbog poplava.

Obrazlažući odluku, gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavjević rekao je da je EBRD pokrenula inicijativu za reprogram duga, a da je to značajno za grad s obzirom da naredne godine ima velikih finansijksihh obaveza.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
 - Otplate glavnice po ovom kreditu sledeće godine biće nula dinara. Naravno, kamate će biti plaćene unapred“ - rekao je Milosavljević.

U obrazloženju odluke navedeno je da su mnoge beogradske opštine u maju bile pogođene poplavama a šteta je sanirana sredstvima iz gradskog budžeta, što će uticati na gradsku kasu u 2015. godini.

Grad Beograd i Evropska banka za obnovu i razvoj potpisali su 15. juna 2010. godine dopunjenii ugovor o kreditu za projekat Most na Adi u ukupnom iznosu od 129,6 miliona evra i do sada su sve ugovorne obaveze na vreme ispunjavane.

Odlukom je predviđeno da će grad Beograd zajam uplaćivati u 13 jednakih polugodišnjih rata a plaćati kamatu počevši od 21. janura 2016.

Odbornici su usvojiili i Odluku o restrukturiranju kredita koji je Beograd uzeo od Evropske banke za obnovu i razvoj, na osnovu koje će „Beogradske elektrane“ i „Beogradksi vodovod I kanallzacja“ preuzeti dalju otplatu tog duga, pošto su kako je naglašeno, solventna, dok će deo duga GSP „Beograd“ i dalje plaćati grad.

Po ovoj odluci, deo duga od 5,6 miliona evra prenosi se na JKP „Beogradski vodovod I kanalizacija“, dok će deo duga od 4,3 miliona evra preuzeti JKP „Beogradske elektrane“.

Deo duga u iznosu od 3,8 miliona evra GSP „Beograda“ I dalje će plaćati grad jer se to preduzeće između ostalog finansira iz subvencija grada.

Usvojena je i odluka da za održavanje gradskog građevinskog zemljišta, koje je u nadežnosti Direkcije za građevinsko zemljište, ubuduće bude zaduženo JP  Gradsko zelenilo“, zbog kako je objašenjeno, brojnih pritužbi građana zbog zapuštenosti tih parcela.

Te površine ce ubuduće biti rednovo čišćene I uređivane, a tamo gde to bude moguće biće napravljena igrališta za decu.

Sednica Skupštine grada Beograda počela je danas u 10.30. i završena je oko 12.30.

Slobodanu Milosavljeviću pozlilo

Kako javlja reporter "Blica" sednica je na kratko bila prekinuta jer je gradskom sekretaru za finansije Slobodanu Milosavljeviću pozlilo.

Jedna od prvih odluka koju su odbornici doneli bila je da je za v.d. direktora JP "Hipodrom Beograd" na period od šest meseci izabran Dejan Vujičić.

Ovu odluku odbornici su doneli na osnovu razmatranja Predloga rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora JP "Hipodrom Beograd" i predloga rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih, nadzornih i školskih odbora.

Na mesto predsednika Skupštine Zavoda za izgradnju grada Beograda postavljen je Igor Oljačić, diplomirani pravnik.

Odbornici su usvojili i rešenja o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd, kao rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u jednom broju osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda. Usvojena su rešenja o imenovanju predsednika i članova komisija za dodelu nagrada grada Beograda u oblasti medicine, kao i rešenje kojim se u Skupštinu Privrednog društva Zoološki vrt grada Beograda određuju predstavnici grada Beograda, čiji je predsednik Ivan Sočo.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otplata kredita za Most na Adi odložena za godinu dana

Izvor: Danas, 20.Dec.2014, 01:27

Otplata glavnice preostalog duga od kredita uzetog za realizaciju projekta izgradnje Mosta na Adi odložena je na godinu dana, zbog preopterećenosti budžeta usled sanacije šteta od poplava, i biće nastavljena 21. januara 2016, odlučeno je juče na sednici Skupštine grada...Sekretar finansija Slobodan...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.