Završeni „Dani Nemačke u Srbiji”

Izvor: Politika, 15.Nov.2009, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni „Dani Nemačke u Srbiji”

Koncertom ansambla „Viva čelo”, koji čine mladi virtuozi iz Nemačke, Francuske, Koreje, Finske, Španije i Srbije, označen je kraj ove manifestacije koja je pokazala da su veze dve države prijateljske i neraskidive

Ljubitelji zvuka violončela sinoć su u sali Kolaračeve zadužbine uživali u nastupu 12 mladih virtuoza na ovom gudačkom instrumentu. Nekadašnji studenti Visoke škole za muziku u Esenu danas čine ansambl „Viva čelo” čiji je umetnički direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njihov doskorašnji profesor Jang Čang Čo. Uživanje u vrhunskom nastupu garantovala je i činjenica da su članovi sastava „Viva čelo” ugledni i popularni violončelisti iz Nemačke, Francuske, Koreje, Finske, Španije i Srbije. Osim pod vođstvom Čoa, oni nastupaju i kao solisti, bave se kamernom muzikom i pedagoškim radom.

Čim su gudalima dodirnuli žice instrumenata, sinoć je označen i kraj manifestacije „Dana Nemačke u Srbiji” koju su priredili ambasada ove zemlje, njene institucije i preduzeća kako bi građanima Srbije pokazali da su veze dve države prijateljske i neraskidive. Koncerti, filmovi, predavanja, tribine imali su za cilj da ukažu na zajedničku viziju života u slobodnoj, bogatoj i stabilnoj Evropi bez granica.

Na koncertima širom Nemačke „Viva čelo” izvode repertoar napisan samo za njih, ali i obrade kompozicija najrazličitijih stilova – od Baha do Vilje-Lobosa i muzike naših savremenika. Tako su se prestoničkoj publici predstavili delima Jozefa Hajdna, Žana Fransea, Davida Popera, Nikolaja Rimskog Korsakova, Karla Davidova, Astora Pjacole ali i Jana Sibelijusa, Zorana Erića i Vilhelma KajzeraLindemana.

Boris Jovanović sa Zvezdare nije imao dilemu kako da na najbolji način provede subotnje veče. Uhvatio je devojku Sandru za ruku i poveo je na Kolarac. Deo sinoćnjeg repertoara mladih virtuoza nalazi se i na polici sa diskovima ovog mladog Beograđanina.

– Iskreno, nisam ranije čuo za ovaj sastav, ali kada sam video imena kompozitora čijim delima će se predstaviti, nisam mogao da odolim. Svaki vikend započnem muzikom Hajdna, Rimskog-Korsakova i Mocarta kako bih se odmorio od radne nedelje. To je hrana za dušu, a naročito kada se sluša uživo – iskren je Boris.

Nastup ansambla pod upravom Čoa (51), sudeći po reakciji publike, bio je šlag na torti manifestacije „Dani Nemačke u Srbiji”. Ovaj violončelista, rođen u Seulu, u petoj godini počeo je da svira klavir, a tri kasnije i instrument koji mu je doneo slavu. Kao mladić je otišao u Sjedinjene Američke Države da studira na „Kertis” institutu za muziku u Filadelfiji i na Konzervatorijumu „Nju Ingland” u Bostonu. Usavršavanje nastavlja u Evropi. Između 1981. i 1985. godine osvojio je nagrade na velikim međunarodnim takmičenjima „Rostropovič” u Parizu i „Pablo Kazals” u Budimpešti, kao i „ARD” u Minhenu. Čest je gost međunarodnih muzičkih festivala, kao što su Međunarodni čelo festival u Kronbergu a nastupao je i na Beogradskom međunarodnom čelo festu. Od 1987. godine profesor je na Visokoj školi za muziku u Esenu.

J. C.

[objavljeno: 15/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.