Izvor: Politika, 18.Sep.2009, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreno sedam „školskih” kladionica

Odlučuje se o sudbini još 15 takvih lokala koji se nalaze u blizini osmoletki i srednjih škola

Sedam zatvorenih lokala u kojima su se priređivale igre na sreću i još 15 takvih čije je poslovanje pod znakom pitanja svedoči da je akcija uklanjanja igračnica koje se suprotno propisima nalaze preblizu osnovnih i srednjih škola žestoko krenula. Rigorozna, kakvom ju je gradonačelnik Dragan Đilas najavio, i sveobuhvatna, kažu u Upravi za igre na sreću Ministarstva finansija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nastavlja se istim tempom.

Od početka nedelje, inspektori podrobno proveravaju udaljenost kladionica, takozvanih slot klubova, kockarnica – nepoželjnih u bliskom đačkom okruženju.

Iz Uprave za igre na sreću saznajemo da je do juče zatvoreno sedam objekata, i da taj zbir nije definitivan. U toku je postupak provere 15 lokala za koje se sumnja da su nepropisno smešteni nadomak škola. Mile Simojlović, načelnik Odeljenja za poslove izdavanja odobrenja i saglasnosti i prekršajni postupak, nije precizirao o kojim objektima je reč. Njihovi vlasnici, priređivači igara na sreću, u obavezi su da pribave uverenje Republičkog geodetskog zavoda, ili druge ovlašćene ustanove, o udaljenosti „kritične” poslovnice od škola. Katanac neće opstati na onim „izvorištima tiketa” za koja bude potvrđeno da se nalaze dovoljno daleko od školaraca. Preciznije rezultate sveže akcije za dvadesetak dana očekuju u Upravi za igre na sreću. Ona je nadležna za kontrolu kako legalnih, tako i nelegalnih priređivača igara na sreću, u vezi sa delatnošću koju obavljaju.

– Naši inspektori svakodnevno su kontrolisali rad kladionica, kockarskih aparata, uplatno-isplatnih mesta i pre pokretanja aktuelne inicijative. Donošena su rešenja o zabrani obavljanja delatnosti. Zatvarani su objekti za igre na sreću ukoliko su utvrđene nezakonitosti u poslovanju – podsećaju u Upravi.

Evidencija ove kuće beleži da je od januara 2005. godine do kraja prošlog meseca u prekršajnom postupku donela ukupno 372 rešenja o kažnjavanju, a izrečene su novčane kazne ukupno vredne 14.680.075 dinara. Počevši od 2007. godine do pre tri dana podneto je 40 krivičnih prijava protiv odgovornih lica koja su bez odobrenja Uprave organizovala igre na sreću.

–Odeljenje za poslove nadzora obrazovano je polovinom oktobra 2006. godine i skromnih smo kapaciteta. Samo sedam inspektora i jedno vozilo koliko nam je na raspolaganju treba da opskrbe potrebe cele teritorije Srbije – ističu u Ministarstvu finansija.

Da bi potencijalni organizator zavredeo odobrenje Uprave da priređuje igre na sreću automatima i klađenjem treba da bude pravno lice, registrovano za delatnosti kocke i klađenja, sa sedištem u Srbiji. Mora da poseduje osnovni kapital od najmanje 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i namenski depozit, bankarsku garanciju od 300 evra po automatu ili 3.000 evra po uplatno-isplatnom mestu. Pri tom je u obavezi da poseduje minimum 100 automata, odnosno 30 mesta za uplaćivanje i isplaćivanje. U skladu sa zakonom, lokal ne sme biti udaljen manje od 150 metara od osmoletke ili srednje škole.

M. Simić

[objavljeno: 18/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.