Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita planinskih izvora vode

Otpadne vode godinama uništavaju prirodne lepote Avale, pošto ugostiteljski objekti na ovoj planini nemaju uređen sistem njihovog odvođenja. Kako bi zaštitili prirodu, „Beogradski vodovod i kanalizacija" će u naredna četiri meseca izgraditi sistem prihvatanja i prečišćavanja voda iz zona ovih objekata.



„Mitrovićev dom", „Čarapićev brest", Pansion „Beograd", Hotel „Avala", TV toranj u obnovi i Rasadnik svakodnevno posećuje veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broj izletnika, planinara, rekreativaca i učenika. Pored toga, na Avali se nalazi sedam planinskih izvora i česama koji su pravo bogatstvo.

- Oni moraju ostati čisti i nezagađeni. Brojni posetioci se, takođe, moraju zaštititi od potencijalnih zaraza koje mogu nastupiti zbog neodgovarajućeg tretmana otpadnih voda - objasnio je Branislav Božović, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Pošto je nemoguće priključiti ove objekte na gradski kanalizacioni sistem, jer je previše daleko, biće izgrađeni separatni sistemi prečišćavanja voda. Projekat je uradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi", a izvođač radova biće „Beogradski vodovod i kanalizacija". U pitanju su podzemni uređaji čija izgradnja ne narušava prirodni ambijent.

- Grad će u četiri sistema uložiti 21 milion dinara i to je samo deo projekata za uređenje Avale, koja je stavljena pod zaštitu kao prirodno dobro - naveo je Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda.

Slični uređaji postoje na nekoliko mesta u gradu, ali su vezani za velike tržne centre poput „Metroa2 koji poštuju evropske standarde.

Kamere oko doma

Video nadzor kompleksa „Čarapićev brest" sa 20 kamera juče je takođe pušten u rad. Za nadzor planinarskog doma, male kuće, sportskog terena, veštačke stene, trenažera i parking prostora, iz gradskog budžeta izdvojeno je 2,5 miliona dinara.

- Ovde se tradicionalno okupljaju školarci i realizuju se razni sportsko-rekreativni programi za vreme raspusta. Da bismo zaštitili decu i goste Avale, ali i prirodni inventar od uništavanja, odlučili smo da postavimo kamere - izjavio je Goran Kreclović, gradski sekretar za sport i omladinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.