Zasijao Avalski toranj

Izvor: Politika, 20.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasijao Avalski toranj

Dekorativno osvetljenje noću čini avalski kolos vidljivim i iz aviona. – Izgradnja tornja usporena zbog jakog vetra

Avalski toranj je zasijao punim sjajem. Građevinski radovi još nisu završeni ali je, zahvaljujući dekorativnom osvetljenju koje je donirala i postavila kompanija „Minel šreder”, ovaj kolos u toku noći vidljiv čak iz aviona. Toranj koji se „vinuo” već do 106. metra, sve do 14. januara biće i noćni orijentir stanovnicima prestonice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao i njenim putnicima namernicima.Kako je objasnio Pavle Božić, zamenik direktora kompanije „Minel šreder”, simbol Beograda sada blešti sa sve četiri strane sveta.

– Nismo hteli da eksperimentišemo sa klasičnim dekorativnim osvetljenjem koje podrazumeva različite lampice i sijalice. Odlučili smo se za, takozvano, natrijumovo svetlo koje se najbolje probija kroz maglu i prašinu. Zato će toranj sijati i kada budu loši vremenski uslovi – objasnio je Božić.

Posle novogodišnjih praznika radnici će ubrzati radove kako bi toranj svečano bio otvoren 29. aprila, na dan kada su ga pre jedne decenije u bombardovanju srušile snage NATO-a. A tada će, kako je najavio Bato Milatović, inicijator i urednik akcije „Izgradimo toranj na Avali” ovaj kolos dobiti trajno dekorativno osvetljenje.

Svakodnevno, u dve smene, oko 60 radnika i 15 inženjera uprkos jakom vetru radi svom snagom.

– Ni najstariji žitelji avalskog područja, kažu, ne pamte ovakav vetar. Više od 20 dana neprekidno duva i usporava gradnju. Kada dostigne brzinu veću od 13 metara u sekundi, kran sa pneumatikom automatski se, zbog bezbednosti, isključi. Zbog toga su radovi usporeni, ali ipak sve teče po planu. Najvažnije je da je novac obezbeđen – istakao je Milatović i dodao da su građevinari preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje d.o.o.” stigli do 106. metra gde trenutno grade gondolu sa restoranom kroz koju će proći betonsko stablo visine 137 metara.

Kada se doda i stub sa televizijskom antenom, toranj će dostići visinu od 203 metra i biće vizuelno gotovo identičan sa prethodnim koji je, podsetimo, sagrađen 1965. godine na osnovu projekta arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića, a čiju projektnu konstrukciju je uradio inženjer Milan Krstić.

Novi stari simbol Beograda biće najviša građevina na Balkanu.

J. C.

[objavljeno: 20/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Osvetljen Avalski toranj

Izvor: RTS, 19.Dec.2008, 09:37

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika toranj na Avali dobio je specijalno osvetljenje. ..Graditelji Avalskog tornja rade svakodnevno...Do sada je izgrađeno 106 metara tornja, a kada bude završen imaće 203 metra i biće najviša građevina na Balkanu...Kompanija "Minel šreder" poklonila je novogodišnje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.