Zarobljenici u stanovima

Izvor: Blic, 04.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarobljenici u stanovima

Devedeset stanova solitera na Voždovcu četiri dana je bilo bez struje. Nisu radili liftovi tako da su stari i bolesni bili zarobljeni u svojim kućama. Jeli su sardine i paštetu, tuširali se hladnom vodom, a zamrznutu hranu su morali da bace jer se pokvarila. Kako kažu, vratili su se u kamenom dobu i skupljaju novac da sami poprave kvar.

- Četvrti dan unuka hranim kiselim mlekom, bananama i prženim jajima koja pravim na malom plinskom kuvalu. Ipak, najgore je što ne mogu da ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okupam nego ga, na ovu vrućinu, samo brišem vlažnim peškirom. Osim toga, na ovu bedu smo svu hranu iz zamrzivača morali da bacimo - priča Marija Dimitrijević (58), težak srčani bolesnik.

Ni ona, posle dva šloga, a ni njena ćerka nisu dovoljno jake da jednogodišnjeg Andreja snesu sa najvišeg, 15. sprata zgrade, a kamoli da ga, bez lifta, posle vrate kući.

U požaru koji je prošlog petka, u popodnevnim časovima, izbio u zgradi u Ulici vojvode Stepe 266 izgorele su instalacije koje se nalaze iza jedne od osam strujnih tabli u zgradi. Iako je na nju vezano 12 od 90 stanova, cela zgrada je od tada u mraku. Mnogi su otišli u vikendicu, kod rođaka ili prijatelja, a Cvele iz prizemlja se dosetio i iz komšijskog kioska „pozajmio" struju.

- Godinama vojno-stambenom plaćamo po 460 dinara mesečno za održavanje zgrade. Da su zasita održavali zgradu do ovoga ne bi došlo. Vojska prebacuje loptu na Elektrodistribuciju, oni na Gradsko stambeno... - ljutito priča Zoran Obradović, jedan od stanara.

Ljuti su i ostali stanari što su godinama plaćali, a sad bolesni moraju da se penju pešice kroz mračan hodnik pun mirisa pokvarene hrane. Ipak, svaki stan je dao po 2.000 dinara, a organizovali su se i našli i firmu koja je ovlašćena da popravi kvar u njihovoj zgradi.

Neki i dalje bez struje

Sinoć je uključena struja većini stanara, a u mraku je ostalo 12 stanova na šestom i sedmom spratu koji su bili priključeni na tablu koja je izgorela. Struju će dobiti tek za nekoliko dana.

U mraku zbog bezbednosti

U Elektrodistribuciji kažu da su zbog bezbednosti morali da isključe celu zgradu i bi stanari trebalo da provere koliko njihova zgrada ima na računu javnog preduzeća, vojnog ili gradskog, sa kojim su imali ugovor o održavanju. To su, kako kažu, sredstva koja se koriste kad se desi neka havarija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.