Zaplašuju ili zaprašuju?!

Izvor: Press, 16.Avg.2010, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplašuju ili zaprašuju?!

Gradska vlast se mesecima bori protiv komaraca, ali rezultati uglavnom izostaju. Ovog leta bilo je tri „napada" iz vazduha, četiri akcije sa zemlje i više od 50 lokalnih tretmana
Najezda komaraca u Beogradu nikada nije bila veća, a efekti akcija suzbijanja nikada gori, tvrde brojni Beograđani s kojima je Press razgovarao. Ni tri „napada" iz vazduha, četiri akcije sa zemlje, više od 50 lokalnih tretmana, kao i svakodnevno suzbijanje larvicidima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nisu bili dovoljni da se broj komaraca osetno smanji.

Stoga se nameće pitanje da li je loš način suzbijanja ili sredstva kojima se to radi, ili se pak jednostavno zakasnilo sa prvom akcijom. Koliko su brojne akcije koštale gradski budžet nadležni u ovom trenutku nisu mogli da nam kažu, ali su naveli da su dosadašnji rezultati suzbijanja - „odlični".
Smetalo promenljivo vreme
- Brojnost komaraca u Beogradu drži se maksimalno pod kontrolom. Nakon svakog tretmana stručna komisija izlazi na teren i kontroliše brojnost larvi i odraslih komaraca, upoređuje te podatke sa brojem pre akcije i ocenjuje uspešnost. Ne možemo govoriti koliko nas košta suzbijanje komaraca, sačekaćemo da sve akcije budu završene, ali u našem budžetu ima dovoljno novca za celu godinu - istakla je Marija Grubačević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Međutim, građani se ne slažu sa statistikom, a naročito sa tim da se „situacija drži pod kontrolom".
- Ne pamtim leto sa više komaraca od ovoga i uopšte nisam primetio da su zaprašivali. Živim na Čukarici i tamo je u blizini Save nepodnošljivo - kaže student Dragan Ilić.
Na pitanje zašto se ove godine, i pored svih tretmana, građani žale da je komaraca sve više i da li je neko eventualno „zakazao" u planiranju samih akcija suzbijanja, gotovo da niko nije mogao da da odgovor.
- Otežavajuće okolnosti ove godine su meteorološki uslovi, kao i nepristupačnost terena koji se smatraju leglima komaraca i do kojih nije lako dopreti, te je zbog toga možda umanjena efikasnost tretmana. Verovatno se ove godine i nešto kasnije počelo sa larvicidnim tretmanom - naveo je Slavoljub Čkrkić, saradnik Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji često na terenu bukvalno broji komarce i meri efekte akcija.
On naglašava da je jedino sredstvo za suzbijanje odraslih komaraca registrovano u Srbiji „lambda cihalotin". Prema njegovim rečima, to je prilično efikasno sredstvo, a i registracija novog je veoma skup proces u koji bi se retko koja farmaceutska kuća upustila.

- „Lambda cihalotin" je jedini preparat za tretiranje odraslih komaraca kojim raspolažemo i njegova efikasnost uglavnom je zadovoljavajuća. Bilo bi idealno kada bi se uveo bar još jedan preparat koji bismo naizmenično sa njim primenjivali. Registracija preparata je skup proces i zasad nema zainteresovanih kompanija koje bi uložile toliko novca, jer ne znaju da li će im se isplatiti - objašnjava Čkrkić.
Novi preparati?
U Sekretarijatu kažu da su spremni da uvedu i nove preparate ukoliko budu registrovani i preporuči ih Svetska zdravstvena organizacija, ali da sada nije uputno govoriti o tome. Krajem godine, stručne kuće će analizirati i proceniti da li treba nešto promeniti u metodama i preparatima.
- Svi korisnici imaju obavezu da podnesu zahtev za preregistraciju preparata za suzbijanje komaraca. Pravilo je da se između dve letnje sezone vrše procene i odlučuje o metodama i sredstvima koji će se primenjivati naredne godine. Zasad sigurno neće biti promene u pristupu, jer to nije moguće usred sezone. Bitno je da su postojeća sredstva ista koja primenjuje cela Evropa, preporučena su od SZO i bezbedna su - naglasila je Grubačević.
Još jedan avionska akcija uništavanja larvi planirana je za avgust.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.