Zanatski sladoled bez kontrole

Izvor: Politika, Tanjug, 16.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanatski sladoled bez kontrole

Dok se inpekcije ministarstava poljoprivrede i zdravlja spore oko nadležnosti, sugrađani mogu samo da se nadaju da, osim ledenih kugli, u njihove stomake neće zalutati i opasni mikroorganizmi

Kvalitet privatnog ili takozvanog zanatskog sladoleda koji se u poslastičarnicama prodaje na točenje ili na kugle, trenutno niko ne kontroliše, jer je posle donošenja novih propisa o bezbednosti hrane upao u „vakuum” zonu.

Nedavno „Politici” je potvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se proizvodnja ove letnje poslastice strogo kontroliše i da to rade veterinarski inspektori. Međutim, u njihovoj nadležnosti nije ispitivanje kvaliteta sladoleda koji ne sadrži sastojke životinjskog porekla, niti kontrolisanje prodaje. Iz Veterinarske inspekcije tada su rekli da je to u nadležnosti sanitarne. Sanitarci to negiraju i kažu da novi Zakon o bezbednosti hrane ne predviđa kontrole po tipu prodajnih objekata, već po vrsti hrane.

– Prema novim propisima, mi kontrolišemo dijetetske proizvode, hranu za bebe, aditive, flaširanu vodu, a sve ostalo je u rukama Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede. Namirnice životinjskog porekla kontroliše Veterinarska inspekcija– kratko su prokomentarisali u Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja.

Zbog mleka, sladoled spada u namirnice životinjskog porekla, i zato je u nadležnosti veterinarske inspekcije. Iz Ministarstva poljoprivrede, ipak, poručuju da je prema još važećem Zakonu o sanitarnom nadzoru za proveru kvaliteta sladoleda na kugle i točenje zadužena sanitarna inspekcija.

– Rad Ministarstva poljoprivrede je potpuno transparentan i mi ne bežimo od svojih dužnosti, ali je sanitarna inspekcija neosporno nadležna za kontrolu tog proizvoda – izjavio je „Tanjugu”Dušan Pajkić, direktor Generalnog inspektorata.

I dok će se sanitarni i veterinarski inspektori i dalje vrteti u vrzinom kolu zakonskih normi, našim sugrađanima preostaje samo da se nadaju da kupovinom u poslastičarnicama, osim ledenih kugli,u njihove stomake ne zalutaju i opasni mikroorganizmi. Sezona se zahuktava, sugrađani svakodnevno hrle da se rashlade letnjom poslaticom, a izgleda da se o njihovom zdravlju, bar što se sladoleda tiče, nedovoljno brine.

Tehnolozi upozoravaju da je sladoled lako kvarljiv i da njegov kvalitet mora strogo da se kontroliše. Najsigurnije je ako se sladoled čuva na temperaturi do minus 18 stepeni Celzijusa, a jednom otopljen sladoled nikako ne treba ponovo zamrzavati.

S. D.

[objavljeno: 16/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.