Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 01:37

Za trećinu više bezubih Beograđana

Za trećinu više bezubih Beograđana

Bez povećanja cena stomatoloških usluga u domovima zdravlja. – Zube više od jednom dnevno pere samo 56,5 odstoljudi

Bezubost kod stanovnika prestonice starijih od 65 godina pogoršana je za oko trećinu u odnosu na 1999. godinu, a zube više od jednom dnevno pere samo 56,5 odsto odraslih žitelja Beograda.U publikaciji „Zdravstveno stanje stanovništva 2007”, koju je Gradski zavod za javno zdravlje izdao prošle godine, piše da je procenat trogodišnjaka sa cirkularnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << karijesom veći za trećinu, a da je procenat dece pred upis u školu sa svim zdravim zubima manji za oko polovinu. Zubari objašnjavaju da se naš narod odlučuje da sedne u stomatološku stolicu tek onda kada više ne može da trpi bol, a da je mali broj onih koji redovno kontrolišu zdravlje zuba.

U domovima zdravlja objašnjavaju da su cene stomatoloških usluga kod njih niže nego kod privatnika, da nisu promenjene od 1. marta, iako su pojedine ustanove to najavljivale, a rukovodioci ovih kuća naglašavaju da nisu smeli da se odluče na taj potez zbog toga što ljudi imaju malo novca, a zemlju je zahvatila i svetska finansijska kriza. Cene usluga zubara nisu povećali domovi zdravlja „Savski venac”, „Stari grad”, „Voždovac”, „Zemun”, „Rakovica”, „Novi Beograd” i „Vračar”, što su za naš list i potvrdili njihovi direktori.

Tako za popravku zuba kod privatnika treba izdvojiti od 20 do 25 evra, vađenje zuba oko 15, a za protezu između 150 i 250 evra. U državnim domovima zdravlja deca i trudnice ne plaćaju usluge stomatologa, a pregled zuba staje 200 dinara, vađenje od 500 do 700 dinara, nadogradnja slomljenog zuba košta oko 800 dinara, a nadogradnja belom plombom je minimum 1.000 dinara.

– Nismo menjali cene već tri godine. Nove cene bile bi atak i na nas i na pacijente. Dnevno imamo po stomatologu između 10 i 15 pacijenata – rekla je dr Mirjana Paunković, stomatolog Doma zdravlja „Rakovica”.

Sa njom je saglasan i dr Nikola Lolić, stomatolog Doma zdravlja „Zemun”, koji objašnjava da sada nije pravi trenutak za korigovanje cena usluga, ali da, ukoliko jednog dana do toga dođe, to neće bitno uticati na broj pacijenata i da će oni koji su navikli na kvalitet rada državnih stomatologa i dalje posećivati njihove ordinacije.

– Beležimo porast pacijenata u odnosu na prošlu godinu što je, možda, malo čudno. Kod privatnika građani moraju da izdvoje recimo 20 evra za plombiranje zuba, a kod nas je to jevtinije od 30 do 50 odsto – dodao je dr Siniša Anđelić, načelnik stomatologije u Domu zdravlja „Novi Beograd”.

Međutim, dr Draško Karađinović, iz Udruženja privatnih lekara i stomatologa, upozorava da je odraslo stanovništvo u 2006. godini dramatično smanjilo posete zubaru za čak 46,54 odsto.

– U periodu od 1997. do 2005. godine dok su posete zubaru bile obuhvaćene paketom obaveznog osiguranja, građani Srbije godišnje su ostvarivali od 3,25 do četiri miliona poseta. Novi model finansiranja baziran na takozvanoj kapitaciji, doveo je do toga da osiguranici sve manje koriste stomatološke usluge u državnim domovima zdravlja. Broj plombiranih zuba je manji, pa je sa 835.000 u 2005. godini pao na 416.000 u 2006. godini, da bi pre dve godine bio ispod 380.000 plombi – istakao je Karađinović.

Takvo stanje, smatra on, pokazuje da je 8,5 odsto odrasle populacije imalo sve svoje zube, 9,3 odsto nije imalo nijedan svoj zub, a svakom četvrtom građaninu nedostajalo je više od deset zuba, dok je istovremeno opao broj stomatologa u državnom sektoru sa 3.300 na 2.300.

– Neophodno je hitno promeniti koncept stomatološke službe i usaglasiti ga sa evropskom praksom. Neophodno je omogućiti da pacijenti sa knjižicom i na račun Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje slobodno biraju stomatologa u domu zdravlja, ili privatnom sektoru po principu „novac prati pacijenta”, redefinisati „osnovni paket usluga” i posebno cenovnik stomatoloških usluga RZZO – dodao je Karađinović.

Razloga za optimizam ima, barem kada je reč o oralnoj higijeni najmlađih, jer sve više roditelja motiviše decu da od malih nogu brinu o zubima. Kako je istakao dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, na javnoj raspravi o nacrtu Strategije primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja „Stari grad”, za 50 odsto više je urađeno preventivnih pregleda kod dece, tako da bi zubi ubuduće trebalo da nam budu zdraviji.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.