Za pola sata napravili štetu od oko tri miliona dinara

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pola sata napravili štetu od oko tri miliona dinara

Vandali su, u ime podrške ha-škom optuženiku Radovanu Ka-radžiću, u utorak veče za svega pola sata napravili štetu veću od tri miliona dinara. Političko neslaganje ispoljili su lomljenjem izloga, žardinjera i klupa, rasturanjem skela i čupanjem semafora i saobraćajnih znakova. Ipak, u centru se juče ni po čemu nije moglo zaključiti da je miting održan, pošto su komunalne službe za samo nekoliko časova raščistile grad.



„Gradska čistoća" je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tokom noći angažovala više od sto radnika koji su do jutra, uz pomoć čistilice i troje cirkularnih kola, očistili Trg Republike i odneli oko 70 kubika smeća. Uklonjeni su oštećeni kontejneri i montažne tezge sa ulica i očišćeni kolovozi od stakla.

- Znali smo šta nas čeka nakon prethodnih protesta i preduzeli mere predostrožnosti. Oko 14 časova povukli smo sve kontejnere iz centra u bočne ulice da ih ne bi prevrtali i palili, ostali su samo „džambo" pošto su najteži i najskuplji. Ipak, mnoge betonske đubrijere, žardinjere i korpice su stradale jer nismo mogli baš sve skloniti - priča Zorica Petronijević, v.d. direktora „Gradske čistoće" i dodaje da im je pričinjena šteta oko dva miliona dinara. Čišćenje ulica i trotoara je počelo čim je malo ispario suzavac, pa je usledilo uklanjanje đubreta koje je trajalo do devet sati ujutro.

Vandali nisu poštedeli ni „Gradsko zelenilo", pa su počupali cveće i drugo bilje na zelenim površinama u vrednosti od oko 300.000 dinara. Za oko 655.000 dinara oštetili su i „Beograd-put" lomeći pet semafora, sedam svetlećih znakova, dva svetleća stuba i drugu saobraćajnu opremu. Čak su i skele ispred Doma omladine, koje su postavljene radi njegove rekonstrukcije, poslužile kao oružje vandalima. Demoliran je i još nezavršen Terazijski tunel, čija će rekonstrukcija zbog toga trajati nekoliko dana duže, a po pravilu su razbijena i stakla na restoranu Mek Donalds na Novom Beogradu.

- Veća šteta od ove materijalne je što je slika njihovog divljanja otišla u svet i što smo ponovo okarakterisani na jedan crn i loš način. Razbijena je kamera španskim novinarima iako su organizatori obećavali da niko neće ugrožavati novinare - priča Branislav Belić, predsednik Skupštine grada.

Na mestu okršaja demonstranata i policije, u Makedonskoj ulici, ostali su polupani izlozi. U potrazi za „oružjem" koje bi koristili protiv policije, vandali su razbijali skupocene kristalne čaše i drugo posuđe iz prodavnica. Najveću štetu pretrpela i jedna prodavnica u Nušićevoj, ali ni u „Staklencu" nisu bolje prošli.

- U strašnom smo haosu. Stakla su nam porazbijana, ne znamo ni koliko i kakvog posuđa nam fali - kažu radnici koji su juče popisivali inventar.

Kamenice su letele i po automobilima parkiranim blizu „Komercijalne" banke i „Dunav" osiguranja. Prostorije i izlozi, srećom, ovaj put nisu stradali, ali se zaposleni, poučeni februarskim iskustvom u utorak veče nisu pomerili od televizora. Iz istog razloga su i mnogi građani ostali u zatvorenom prostoru, kod kuće ili u kafićima.

- Vandalizam! Bila sam kod kuće i gledala prenos. Nije me posebno iznenadilo, jer znate kako kažu: kakav gospodar, takav i pas - ogorčena je Milja Janković (38) iz Novog Beograda.

D.S. (74) i H.J. (79) su se, međutim, nekako zatekli na ulici i završili sa još 72 povređena u Urgentnom centru.

Kolika je šteta napravljena trgovcima, koliko će osiguravajuće kuće morati da plate za oštećene automobile a Republički fond za zdravsteno osiguranje za lečenje povređenih nismo mogli da saznamo. Policija je juče vršila uviđaj, a šteta se još procenjuje.

Ovogodišnje mitingovanje koštalo Grad 30 miliona dinara

Za šest meseci, vandali su tri puta uništavali Beograd, ispraznili njegov budžet i oštetili poreske obveznike za skoro 30 miliona dinara. Za vreme demonstracija 17. februara, nakon jednostranog proglašenja nezavisnog Kosova, huligani su na imovini grada napravili štetu od oko četiri miliona dinara. U neredima nakon mitinga „Kosovo je Srbija", načinjena je šteta veća od 10 miliona dinara. Nakon gneva koji su huligani tad ispoljili, od „Dunav osiguranja" je takođe na ime odštete više stranih i domaćih firmi zatražilo više od 10 miliona dinara.

Bilans mitinga podrške

Šteta

cena

Prekovremeni rad

Povređeno

Čistoća

1.036.000

1.040.000

/

Zelenilo

226.175

50.000

/

Beograd put

655.181

nisu računali

/

MUP

/

/

54*

Civili

šteta se još procenjuje

/

26**

* jedan sa potresom mozga ostao na bolničkom posmatranju

** dvoje sa potresom mozga na posmatranju, jedan operisan jer mu je od udarca puklo debelo crevo

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.