Za jedan dan više od 1.200 posetilaca

Izvor: Blic, 23.Dec.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedan dan više od 1.200 posetilaca

Samo dan nakon što je otvorena, izložbu slika Save Šumanovića u Domu Vojske, posetilo je više od 1.200 Beograđana.

Roditelje sa malom decom, mlade zaljubljene parove, kao i starije sugrađane, ni radni dan nije sprečio da pogledaju dela ovog vrhunskog slikara.

Ipak, mali broj njih je kupio reprodukcije Šumanovićevih slika, koje koštaju od 2.750 dinara koliko treba izdvojiti za neuramljene slike, 3.500 dinara za male, do 5.500 dinara koliko koštaju one u velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ramovima.

- Iz Galerije u Šidu su doneli deo reprodukcije, i kataloge koji se najbolje prodaju a koštaju od 300 do 500 dinara. Interesantno je da smo danas prodali i monografiju Save Šumanovića koja košta 10.000 dinara - kažu u Domu vojske.

Jedan od pasioniranih ljubitelja Save Šumanovića i njegovih dela, Milosava Piroćanac, koju smo danas zatekli u Domu vojske, pristala je da nam ispriča ponešto iz biografije poznatog slikara, za čiji život i delo je zainteresovana od svoje mladosti.

- Bila sam i u Galeriji Savinih slika u Šidu i u njegovoj roditeljskoj kući. Imao je specifičnu naviku da uvek bude čist. Njegova soba pored štofelaja i pribora za slikanje takođe je uvek bila besprekorna. Imao je tučenu kadu u kojoj je satima sedeo a potom fijakerom odlazio u prirodu da slika. Savine slike sadrže neobičnu upotpunjenost njegovom sudbinom i pune su emocija. Uvek je uzbuđenje videti ih ponovo - priča Milosava.

Ona priznaje da nažalost nema nijednu sliku Save Šumanovića u svojoj kući, jer su, kaže, za njene mogućnosti skupe.

- Ali zato imam nekoliko kataloga i biografija našeg Save - dodaje uz osmeh.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.