Izvor: Politika, 25.Dec.2009, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za hranu i račune 80 odsto plate

Prosečna zarada u Beogradu u oktobru iznosila 39.474 dinara. – Potrošačku korpu mogli da napune žitelji devet od 17 gradskih opština

Prosečan stanovnik prestonice više od pola plate daje samo za hranu i piće, dok oko 30 odsto mesečne zarade izdvaja za plaćanje komunalnih usluga, gradskog prevoza, potrošene električne energije i drugih računa, pokazuje statistika. Preostalih dvadesetak odsto prosečnog dohotka, što je nešto manje od osam hiljada dinara, preostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mu da se obuče i obuje, da plati večernje izlaske, odlazak u pozorište, bioskop, ili da uštedi za godišnji odmor.

U oktobru je prosečna plata u Beogradu iznosila 39.474 dinara, pokazuju podaci Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, dok je, prema izveštaju Ministarstva trgovine, prosečna potrošačka korpa bila „teška” 36.014,47 dinara. Kada se ove dve statistike „ukrste”, uviđa se da korpu mogu da ispune žitelji samo devet od 17 gradskih opština. Zaposleni u Novom Beogradu, Vračaru, Zemunu, Lazarevcu, Savskom vencu, Starom gradu, Surčinu, Obrenovcu i Paliluli zarađivali su više od 36.000 dinara, dok plate onih koji rade u firmama u opštinama Barajevo, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Mladenovac, Rakovica, Sopot i Čukarica nisu bile dovoljne kako bi se osnovnim životnim namirnicama napunila prosečna potrošačka korpa.

Prosečna zarada u oktobru bila je u veća 1,4 odsto nego u septembru, ali je zato 1,2 odsto manja u odnosu na isti period lane.

– Prosečna zarada u privredi grada u odnosu na oktobar 2008. godine realno je veća 2,17 odsto, dok je u vanprivrednim delatnostima niža 7,5 odsto nego pre godinu dana – navodi se u saopštenju Zavoda za informatiku i statistiku.

Što se zarada po sektorima tiče, najviše para bilo je u novčanicima zaposlenih u bankama, na aerodromu i nevladinim organizacijama. Oni koji rade u finansijskom posredovanju zarađivali su više od 70.000 dinara u proseku, a u vazdušnom saobraćaju oko 63.000 dinara. Najniže su plate radnika u preradi proizvoda od drveta i oni su u oktobru primali platu jedva veću od 15.000 dinara, kao i zaposlenih u proizvodnji tekstila i tekstilnih proizvoda koji su u oktobru zaradili manje od 18.000 dinara.

Cene u prestonici su u odnosu na proteklu godinu uvećane 8,4 odsto, dok su troškovi života porasli pet odsto. U proteklih 12 meseci najviše su pojeftinili poljoprivredni proizvodi, oko 12 odsto, kao i odeća, desetak procenata, dok su poskupele cigarete i energenti. Duvan je skuplji 17 odsto nego pre godinu dana, a tečna goriva i maziva 22 procenta. Građevinski materijal je 23 odsto skuplji nego lane, a alkoholna pića oko 8,7 odsto.

S. D.

[objavljeno: 25/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.