Za dva minuta do 27. sprata

Izvor: Blic, 30.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dva minuta do 27. sprata

Mala i sitna Marija Stambolić (14) učenica sedmog razreda osnovne škole „Rade Drainac" iz Borče, popela se stepenicama na 27. sprat kule „Geneks" za samo dva minuta i 53 stotinke, čime je za gotovo 18 sekundi bila brža od prošlogodišnje pobednice Dragane Dražić (3:11). U muškoj konkurenciji rekord Miodraga Popovića od 2:18,25 oborio je juče Kristijan Stošić (25) sa rezultatom 2:17,89.

Trka uz „Geneks" održava se drugi put za redom u okviru manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Kule Beograda", po ugledu na slične manifestacije u Njujorku, Minhenu, Čikagu...Uz podršku Skupštine grada, trke uz beogradske kule (pre dve nedelje „Beograđanka", juče „Geneks" a krajem maja „Slavija"), organizuju „Belgrejd road ranersi", sportsko-humanitarna organizacija. U ženskoj konkurenciji bile su četiri takmičarke, a u muškoj 25, među njima tri gosta iz Hrvatske i poznati beogradski trkački veterani Miloje Andrić (76) i Vlada Stavanović (73).

Mariju je pobeda obradovala, ali nije mnogo iznenadila.

- To je meni usputna aktivnost. Dve godine treniram trčanje na 600,800 i 1.500 metara u Omladinskom atletskom klubu „Beograd". Pre sam trenirala „tekvando". Jednom prilikom trener „tekvandoa" je primetio da od treninga najviše volim kad trčimo oko sale! I bio je u pravu. Volim trčanje, dobro se osećam i dok trčim i kad stignem na cilj. Volela bih da se takmičim na velikim prvenstvima. Uzora nemam, sama sam sebi uzor - kaže Marija.

Kristijan Stošić iz Atletskog kluba „Kometa" je dugoprugaš.

- Ne trčim baš po pruzi, ali treniram trčanje na tri i pet hiljada metara. Na kuli „Geneks" oborio sam rekord za 36 stotih delova sekunde i zadovoljan sam - kaže Stošić, student DIF-a, poreklom iz Vranja.

Svi učesnici su dobili diplome, a troje prvoplasiranih i nagrade. Za prvo mesto, nagrada je bila DVD-plejer, za drugo kristalni pehar-vaza, a treće profesionalni fen za kosu. Organizatori se nadaju da će pobednike povesti na međunarodno takmičenje u junu u Nemačku.

Veteran Miloje Andrić (76) popeo se do 27. sprata za 4:36,24 što je poslednje vreme, ali je on bio zadovoljan.

- Popeo sam se i to je najvažnije. Istrčao sam ja i ovogodišnji maraton. Volim da trčim. U životu me ništa ne mrzi, možeš u pola tri ujutro da me probudiš, ja ću ustati. Ništa mi nije teško, o bolesti i smrti ne razmišljam, čuvam unuke, kod doktora ne idem, nema potrebe. Sve je to zato što sam fiziči aktivan - kaže deda Miloje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.