ZMIJE POČELE DA IZLAZE: Širom otvorite oči – na OVIM mestima u Beogradu VREBAJU!

Izvor: Telegraf.rs, 10.Maj.2016, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZMIJE POČELE DA IZLAZE: Širom otvorite oči – na OVIM mestima u Beogradu VREBAJU!

U slučaju da se plašite zmija, bilo bi lepo da zaobilazite lokacije u Beogradu na kojima su poslednjih dana ovi gmizavci masovno primetni! Ipak, čak i da nalatite na njih, trebalo bi da znate da vam neće nauditi u slučaju da i vi ne dirate njih.

Ana Paunović, herpetolog Prirodnjačkog muzeja, otrila je za Telegraf koja su mesta najčešće utočište vodenih zmija, smukova, belouški...

- Posle zimskog perioda, kada su zmije utočište nalazile u podrumima, napuštenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zgradama i drugim zatvorenim objektima, sada polažu jaja i izlaze na površinu. Trenutno su aktivne svuda gde ima vode, zelenih površina i dvorišta, gde se sunčaju. S obzirom na to da za njih uskoro počinje sezona parenja, što podrazumeva  manju opreznost, možemo da očekujemo da ih viđamo sve češće - rekla je ona i naglasila da se zmije najčešće nalaze u podavalskim naseljima, na Adi Huji, u Zvezdarskoj šumi, Košutnjaku, u Belom potoku, Ripnju, Banjici, ali i u parkovima na Dorćolu.

Kako kaže, trenutno su najzastupljenije vodene zmije - ribarice, koje traže bilo kakvu vodu, pa čak i bare dolaze u obzir.

- One liče na šarke, imaju trouglastu glavu, šarene su i imaju specifičnu šaru na stomaku. Ljudi ih se plaše jer pomisle da su otrovnice, ali za razliku od njih, ribarice su dugačke. Čak se i trude da izgledaju opasno, sikću i nije prijatno za videti ih - navela je Paunovićeva i dodala da je u susretu sa ovim gmizavcima najpametnije ne prilaziti im, na praviti nagle pokrete i ne ispuštati glasne zvuke, ne dirati ih rukama - već štapom, i to u slučaju da baš morate.

Pored Beograda, zmije su do sada primećene u Novom Sadu, Nišu, Valjevu i u centralnoj i istočnoj Srbiji.

(S.I.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.