ŽENE PROTIV NASILJA NA SAV GLAS: Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više! (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 18.Maj.2016, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽENE PROTIV NASILJA NA SAV GLAS: Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više! (FOTO) (VIDEO)

 "Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više", bila je jedna od parola koju su danas na protestu uzvikivale pripadnice pokreta "Žene protiv nasilja", "Autonomni ženski centar" i "Žene u crnom".

Stotinak aktivistkinja želelo je da polučasovnim skupom i performansom izdejstvuju da današnji datum bude proglašen Danom sećanja na žene, žrtve muškog nasilja i podsete državu na odgovornost za sprečavanje zločina prema ženama.

Foto: Telegraf

- Na današnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dan, 18. maj, želele smo da se okupimo kako bismo odale počast ženama koje su ubijene u porodično-partnerskom kontekstu. Prošle godine u samo 72 sata ubijeno je sedam žena, 16. maja je suprug ubio ženu u Velikoj Plani, 17. maja desilo se masovno ubistvo u kojem su ubijene četiri žene u okolini Kanjiže, 18. maja su u Beogradu i Čačku takođe muževi ubili svoje žene - poručila je Sanja Pavlović (24) iz Autonomnog ženskog centra.

Cilj ovog okupljanja je da se pozovu institucije na odgovornost.

Foto: Telegraf

- Želeli smo i da odamo počast tim, ali i ubijenim ženama ove godine, a njih je devet, kao i svim žrtvama femicida u Srbiji - rekla je Sanja Pavlović.

O tome koliko je brutalnost i nasilje nad zenama rasprostranjeno u Srbiji i o posledicama militarizacije Srbije 90-ih godina govorila je za "Telegraf" Aleksandra Nestorov iz mreže "Žene protiv nasilja".

Foto: Telegraf

- U proteklih šest godina više od 200 žena ubili su članovi porodice ili partneri. Svaka treća prijavljivala je nasilje, svaka treća ubijena je vatrenim oružjem. Tražimo da odgovorni organi koji nisu reagovali ili su pogrešno reagovali kada je prijavljeno nasilje, budu kažnjeni - navela je Nestorov.

Skupu je prisustvovao i veliki broj mlađih devojaka koje su iz različitih razloga došle da podrže skup.

Foto: Telegraf

- Svest o patrijarhatu je prisutan kod mladih žena. Srećom, nismo imale priliku da doživimo neki oblik fizičkog nasilja, ali smo dosta viđale na vestima i ne možemo da ne osetimo empatiju - pričaju dve dvadesetjednogodišnjakinje koje su došle da podrže skup.

Milica Gudović (40) je došla da podrži protest jer, kako kaže, svakoj od nas nasilje može da se desi, jer svi mi kao društvo trpimo posledice svakog pojedinačnog nasilja. Ona kaže da je svaka od nas bar jednom doživela neprijatnost u autobusu ili da je podsećana da je tu zbog nekog drugog ili u funkciji nekog drugog.



- Stvar je u principu i u tome da se u našoj državi nasilje generalno podržava i uvek je skrajnuto kao tema kojom se treba baviti tek kad se nešto drugo završi, a sa druge strane, žene nemaju nikakvu podršku u situaciji ozbiljnog nasilja. Moramo da reagujemo i moramo da naučimo da svaki put moramo da reagujemo na svako vređanje, na svaki šamar, na svaku scenu u filmu. Svaka od nas zna za neku priču porodičnog nasilja - rekla je Gudović za "Telegraf".



Njena vršnjakinja i istomišljenica Jelena Višnjić smatra važnom da se poruka pošalje sa ulice gde se glasno moze reći šta treba "kao jedna vrsta transformacije i kritike institucija".

Foto: Telegraf

- Kroz slučaj ubijene pevačice Jelene videli smo da naše društvo ne razume ni šta znači prevencija, ni šta znači sankcija. Podsetiću da je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, bilo fizičkog, ekonomskog, psihološkog... Taj broj iz godine u godinu raste i nikad ne znamo da li svaka od nas moze biti sledeća. Očekujem odgovor države koji treba da bude koordinirani odgovor policije, sudstva, tužilaštva, kao i zdravstva - ističe aktivistkinja Višnjić.

(S. Vasić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.