„ZEMUN“ SE SAKRIO

Izvor: Kurir, 05.Sep.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„ZEMUN“ SE SAKRIO

Prvi put u Beogradu organizovana ekspedicija u potrazi za potopljenim parobrodom koji je nestao 1929. Nažalost - bez uspeha. Ušće je sakrilo tragove

Ako vas je zbunio naslov - nemojte misliti da govorimo o beogradskoj opštini. Govorimo o brodu koji je nestao pre 81 godinu.

Tražili smo parobrod. Nažalost, bezuspešno.

Bili su tu i ronioci, i novinari, i znatiželjni, ali... Ne nađosmo potonuli parobrod.

Na dnu Save i Dunava ima mnogo potopljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << brodova, tvrde poznavaoci, ali o kom broju plovila je reč, to još uvek niko sa sigurnošću ne može da tvrdi.

S broda „Istrajni" prvi put krenuo je ronilac povezan radio-vezom i video-linkom u potragu za parobrodom „Zemun" na ušću Save u Dunav. Nažalost, da li zbog jakih struja ili slabe vidljivosti, parobrod nije pronađen.

Naučnoistraživačku ekspediciju organizovali su juče Ustanova kulture „Parobrod" sa Starog grada i nevladina organizacija Akva et arheologija.

- Mapa potopljenih brodova prikazana je pre nekoliko meseci, a sugrađani su nam ukazali da na njoj nedostaju dva broda. U pitanju je jedna drvarica i parobrod „Zemun", koji je na ovom mestu potonuo 16. marta 1929. godine, kad je došlo do velike provale leda u Čukaričkom zimovniku - rekla je Gordana Karović iz organizacije Akva et arheologija.

Tokom 19. i 20. veka dolazilo je do namernih, ali i slučajnih potapanja brodova. Dosad nisu rađena ozbiljna istraživanja.

- Ovo radimo prvi put, ali nastavićemo, bavićemo se istraživanjima i u budućnosti. Cilj nam je da, pored pravljenja mapa, snimimo i dokumentarni film o potopljenim brodovima na ušću Save u Dunav - rekao je Zlatko Crnogorac, producent Ustanove kulture „Parobrod".

Jelena Rafailović

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Kurir: Zemunu ni traga

Izvor: Mondo, 05.Sep.2010

Ekspedicija u potrazi za potopljenim parobrodom koji je nestao 1929. na ušću u Beogradu nije dala rezultata.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.