Vruć vetar obara s nogu

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vruć vetar obara s nogu

Vruć vetar koji je juče „grejao" Beograđane uzrokovao je na desetine kolapsa na ulicama i pogoršanje zdravlja kod velikog broja hroničnih pacijenata. Svi oni pogrešili su što nisu poslušali lekarski savet da ne izlaze iz stanova.

Dr Nada Macura iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže za „Blic" da je ova ustanova više puta apelovala na starije sugrađane i pacijente sa hroničnim oboljenjima da ne napuštaju stanove, osim u slučajevima preke potrebe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Posebno ih je dotukao vruć vetar, jer je uzrokovao osećaj još više temperature, pa su ljudi paničili. Zato su i padali u nesvest. Hronični pacijenti u godinama juče su morali da ostanu kod kuća, jer im je organizam svakako iscrpljen bolešću, a visoke temperature su kobne po njih - ističe dr Macura.

Doktorka upozorava sve pacijente koji su odbolovali šlog i one sa povišenim krvnim pritiskom da se ne izlažu vrućinama. Još rizičnije je po neurološke bolesnike, posebno epileptičare.

Doktorka Macura savetuje sve građane koji ne moraju da izlaze iz kuće da ujutru završe obaveze kao što su nabavka namirnica ili administracija. Svi koji su u pokretu i napolju moraju da piju vodu, a oni što se više znoje gaziranu da bi nadoknadili izgubljene minerale. Naravno, tešku hranu treba isključiti iz jelovnika tokom letnjih dana, a garderobu prilagoditi spoljnoj temperaturi.

Puno intervencija

Lekari Hitne pomoći intervenisali su 105 puta do 16 sati, a pomoć u kući ukazali su 64 puta. Ekipe su intervenisale na javnim mestima 41 put, uključujući jednu saobraćajnu nesreću, u kojoj je jedna osoba povređena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.