Vraćaju boemski duh

Izvor: Blic, 20.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćaju boemski duh

Ulični muzičari pevaju romanse, izvorne i starogradske pesme, prodavci cveća i suvenira obučeni u kostime s početka 20. veka zabavljaju prolaznike, a žardinjere, stolice i stolovi u baštama uređeni su kao sedamdesetih godina. Krajem aprila ovo bi mogla da bude slika Skadarlije, ako bi se na današnjem sastanku u Privrednoj komori Beograda usvojio novi kodeks o ponašanju u čuvenoj boemskoj četvrti.

Radi unapređenja turističke ponude, predstavnici Turističke organizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Privredne komore, vlasnika objekata i ugostitelja u Skadarliji održače danas sastanak radi usaglašavanja Kodeksa o zajedničkom ponašanju u ovoj četvrti, ali i delu okolnih ulica - Zetskoj, Siminoj, Gopsodar Jevremovoj i Strahinjića bana. Osnovni cilj je da se Skadarliji vrati značaj koji je imala sedamdesetih godina, uz očuvanje autentičnog izgleda, pošto se u ovom kompleksu nalaze i spomenici kulture, česme i čak 30 kuća iz 19. veka.

Po predlogu, tokom trajanja turističke sezone, od 16. aprila do 30. septembra, radno vreme svih bašti biće ograničeno do jedan sat posle ponoći, ali nije isključeno da bude i duže. Orkestri u kafanama moći će da izvode samo izvornu narodnu muziku, starogradske pesme i romanse, s tim što neće smeti da koriste električne instrumente, već samo klasične. Restorani će imati usaglašen izgled, počev od boje i oblika tendi, do stolova, stolica, žardinjera, pa sve do jelovnika, stolnjaka, kao i odela osoblja. Na ulazima u Skadarliju delile bi se mape, na kojima bi precizcno bilo iscrtano šta se gde nalazi i na tri jezika ukratko objašnjen istorijat svakog objekta. U restoranima će u svakom trenutku morati da bude bar jedna osoba koja dobro poznaje strane jezike, a u samoj ulici stajali bi prodavci cveća, suvenira i srećki, dok će neovlašćenim prodavcima semenki biti zabrenjen ulaz. Izbor prodajnih suvenira vršiće se na javnim konkursima.

Uveo bi se i sistem komunalnog održavanja, koji bi se pre svega odnosio na smeće i poštovanje zabrane parkiranja. Ideja je i da se oformi radna grupa za Skadarliju, a inspekcije bi redovno izlazile na teren i proveravale da li se poštuju dogovori.

Međutim, za realizaciju ovog programa potrebno je da se svi ugostitelji slože sa stavkama Kodeksa o Skadarliji. Ako bi došlo do toga, uređenje bomeske četvrti bi trebalo bi da bude završeno do početka nove turističke sezone, krajem aprila.

Vodič

TOB planira da na nekoliko načina promoviše Skadarliju. Tokom Dana Beograda (16. - 19. april) delili bi informativne letke, a organizovao bi se i "Vodič kroz Skadarliju”, kad bi turiste vodiči upoznavali sa istorijom ove četvrti. Takođe, početkom jula, avgusta i septembra oganizovale bi se dvodnevna muzičko scenska manifestacija - "Skadarlijske večeri.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.