Izvor: Politika, 13.Jul.2009, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlaga oštetila zasade

Voće u Grockoj truli, povrće u Velikom Selu desetkovano, a u PKB-u očekuju prinos pšenice manji za 15 odsto

Meštanin Grocke koji je pre dva dana, posle nevremena, obrao breskve i kajsije iz svog voćnjaka, nadajući se da će ih prodati, juče je doživeo neprijatno iznenađenje. Kada se probudio i otišao u ostavu, voće je istrulilo, a on je ostao bez priželjkivanog prihoda. Prepričavajući ovaj primer, u gročanskoj opštini kažu da su vremenske prilike poslednjih nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takve, „kao da se vodi meteorološki rat”.

– Meštani se plaše da vlaga ne dovede do erozije zemljišta. Opština ima osam protivgradnih stanica tako da se borimo protiv grada. Ali, padavine ne možemo da sprečimo, pa mnogima voće propada i kad ga uskladište, jer se voda zadrži u plodovima. Budući da su placevi veličine nekoliko hektara, domaćini ne mogu sve da oberu odjednom – kažu u opštini Grocka.

Ni povrtari nisu u boljem položaju. Sitna gazdinstva u Velikom Selu i te kako su iskusila nepogode. Ovo naselje, takođe smešteno kraj Dunava, koje slovi za „špajz Beograda”, osim jakih kiša i vetrova, zadesilo je minulih dana i izlivanje reke.

– Vetar je cepao plastenike, a Dunav nam je poplavio vikendicu i baštu. Boranija, kupus, praziluk, blitva, paradajz – sve je propalo, a ako se ovako nastavi ništa neće ostati osim pocepanih folija – rečeno nam je u domu poljoprivrednika Dragiše Dimića.

Posle kijameta koji je prekjuče protutnjao Beogradom, Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije, rekao je da je loše vreme odnelo oko 250.000 tona pšenice na nivou Srbije. Novčani gubici, najavio je, iznosiće nekoliko desetina miliona dolara. U „PKB korporaciji” kažu da je još rano za konačne procene štete. Mlađan Ljubić, direktor proizvodnje u PKB-u, kaže da se očekivani manjak prinosa pšenice sa zemljišta ovog preduzeća, od dosadašnjih deset odsto, u međuvremenu „popeo” za još pet procenata.

– Požnjeli smo za sada samo 1.000 hektara, što je četvrtina ukupne zasejane površine. Nismo skinuli ni kilogram semenske pšenice, jer se ona skida suva. Zbog olujnog vetra oštećeno je oko 1.000 hektara kukuruza i 500 hektara soje. Neki hangari su polupani, ali šteta na njima nije bila velika – nabraja Ljubić.

On dodaje i da žetva verovatno neće propasti. U PKB-u planiraju da iskoriste prvi povoljan vremenski trenutak i da punom parom ubrzaju žetvu, pre nego što se novi olujni oblaci stvore nad gradom.

D. Bukvić

[objavljeno: 13/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.