Visoke takse prete da zatvore kafanske bašte

Izvor: Politika, 06.Jul.2010, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke takse prete da zatvore kafanske bašte

Nameti doneti u decembru najviše gađaju u stare boemske kutke, a među prvima bez kariranih stolnjaka na trotoaru trebalo bi da ostane „boemski biser” Gundulićevog venca – „Botanička bašta”

Zakup trotoara za postavljanje letnjih bašta poskupeo je dva i po puta u odnosu na prošlu godinu. Zato se mnogi ugostitelji nose mišlju da ove sezone uklone stolice i stolove sa gradskih pločnika. Novi nameti prete da prepolove broj mesta za uživanje i odmor. Ali, ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sada privlači goste u lokale su hladovina drveća i predah ispod kafanske cerade uz žestoku kapljicu, frape, kapučino...

Cene zakupa određene u decembru prošle godine najviše pogađaju stare kafanske kutke, a među prvima bi bez bašte mogao da ostane „boemski biser” Gundulićevog venca, „Botanička bašta”.

Susedni „Bled” izgubio je dve trećine kariranih stolnjaka, u „Baniji” će njihov broj biti prepolovljen, a kako kaže Žarko Ratković, direktor UP „Višnjica”, kome pripadaju ovi restorani, nose se mišlju da zbog nameta okrnje i čuvenu baštu „Stare Hercegovine”. Kako bi omogućili gostima da uživaju u hladu kestena koji okružuju kafanu „Tošin bunar”, sada sezonski moraju plaćati 1.100.000 dinara.   

– Kada smo nedavno preuredili „Botaničku baštu” želeli smo da ona bude simbol bitke za očuvanje starih kafana i nismo je modernizovali. Lane smo za baštu od 22 kvadrata u šestomesečnoj sezoni plaćali 91.000 dinara, a sada treba da izdvojimo 256.000. Zbog krize, ove godine pao je i kafanski prihod, a nameti su porasli. Zakup te iste bašte je 2009. iznosio 2,1 odsto od pazara, sada je 10,8 odsto. I nije tačno kada u javnosti govore da vlasnici ugostiteljskih preduzeća zatvaraju čuvene kafane, sada imamo primere da to čini država svojim ekonomskim merama – naglasio je Ratković.

Zakup mesta na trotoaru sada je skuplji od rente za lokal. Tako za poslovni prostor u Starom gradu kafedžije izdvajaju 636 dinara po kvadratnom metru, dok je iznajmljivanje pločnika za letnju baštu 1.454 dinara po „kvadratu”.

– Više od 30 godina sam u ugostiteljstvu i odnos zakupa nikada nije bio ovakav. Žalili smo se preko strukovnih udruženja, ali su nadležni rekli da im se više isplati da na mestu kafanskih bašta naprave parking nego da nama daju prostor po nižim cenama. Zar ne treba da kafane budu deo turističke ponude grada, a ne da ih zatvaramo – začuđen je Ratković.

I Aleksandar Jovanović, direktor UP „Varoš kapija”, kaže da razmišljaju o zatvaranju nekih letnjih bašta jer im je, pored povećanja nameta, promet ove sezone opao i do 30 odsto.

Problem je što nije skočila samo cena zakupa prostora za ugostiteljske bašte, već je poskupelo još 15 taksa za preduzetnike, naglašava Dragoljub Rajić, portparol „Udruženja poslodavaca Srbije”.

Problem je, kaže, donela i promena zoniranja pa su ne samo kafane u gradskom jezgru nego i one u širem centru sada uvršćene u ekskluzivnu zonu sa višim nametima.

– Nove takse najviše pogađaju ugostitelje, a došle su u najgore vreme. Prošle godine u Beogradu je ukinuto 40.000 radnih mesta, a poražavajuće je da je zatvoreno 410 ugostiteljskih objekata više nego što je otvoreno i to se najviše vidi u obodnim opštinama – kaže Rajić.

Kako „kafanski biseri” ne bi potpuno bili zasenjeni kladionicama, na primer, ovo udruženje nadležnima je predložilo da se do kraja godine uradi unutrašnje zoniranje među ugostiteljskim objektima, pa da plaćaju takse shodno delatnostima, visini prometa i lokaciji na kojoj se nalaze.

– Sadašnja ekonomska politika dovodi i do zatvaranja malih, samostalnih zanatskih radnji. Ostaćemo bez letnjih bašta u kojima se piće može popiti po ceni prilagođenoj džepu prosečnog građanina. I pre poskupljenja takse za postavljanje „kariranih stolnjaka” na trotoaru bile su previsoke, a situaciju dodatno otežava to što vlasnik kafane svake godine mora oko mesec dana da obigrava šaltere i na njima ostavi oko 20.000 dinara kako bi iznova dobio odobrenje za baštu – naglasio je Rajić.

Pored toga što je sve manje platana pod kojima se u kafanskim dvorištima može sedeti, procedura koja to omogućava isuviše je komplikovana, a sada i neisplativa i preskupa. Stari ugostitelji se nadaju da će nadležni u gradu uslišiti molbe Udruženja poslodavaca, rangirati i ublažiti namete, kako bi stranci i ubuduće imali dovoljno krčmi u kojima mogu osetiti boemski duh Beograda.

D. Jokić

objavljeno: 05/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.