Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke cene ne ometaju gasifikaciju

U „Srbijagasu” ističu da u prigradske opštine uvode bezbojni energent nesmanjenom brzinom. – Na Zvezdari dvoje odustalo

Uprkos najavama o poskupljenju gasa od 60 odsto i „gasnoj aferi” koja poslednjih dana drma Srbiju, uvođenje bezbojnog energenta u stanove žitelja glavnog grada obavlja se, tvrde u „Srbijagasu”, nesmanjenom brzinom. U Sektoru investicija beogradskog dela „Srbijagasa” kažu da je akcenat stavljen na dovođenje ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << energenta u prigradske opštine.

U Sopotu je gasifikacija počela 2003. godine i najbrže napreduje od svih prigradskih opština. Dosad je urađeno 200 kilometara mreže na koju se za sada priključilo oko 800 kuća. Zato Živorad Milosavljević, predsednik opštine, koristi svaku priliku da ponosno istakne kako je gas stigao i na vrh Kosmaja.

Gasifikacija je u Grockoj, u mesnoj zajednici Vrčin, započeta još 2006. godine u, a ugovorena je izgradnja više od 28 kilometara distributivne gasovodne mreže sa 1.917 kućnih priključaka.

– Dosad je u Grockoj izgrađeno bezmalo 11,5 kilometara gasne mreže, na koju se priključilo 36 domaćinstava. Iste godine počeli smo sa gasifikacijom Surčina, gde je napravljeno više od 99 kilometara mreže, a gas je sproveden do 475 domaćinstava. Za ovo područje je inače ugovorena gradnja oko 300 kilometara mreže, sa oko 8.000 priključaka. Gasifikacija Zemuna, u MZ „Kalvarija”, počela je pre četiri godine, gasovod je u potpunosti završen, a nevidljivi energent je stigao u 279 stanova. Naša ugovorna obaveza je da u ovom delu grada postavimo mrežu u dužini od gotovo sedam kilometara, sa 732 kućna priključka. U zemunskoj MZ „Marija Bursać” urađeno je 1,7 kilometara mreže sa sedamdesetak kućnih gasnih priključaka – kažu u beogradskom Sektoru za investicije „Srbijagasa”.

Dok, prema kazivanju distributera, u prigradskim opštinama sve teče po planu, u gradskoj opštini Zvezdara na primer ne ide sve „kao po loju”. Posle vesti o skoku cene gasa, dvoje sugrađana prethodne nedelje javilo se u opštinsku kancelariju za gasifikaciju da kažu da neće potpisati ugovore koje su svaki dan očekivali iz „Srbijagasa”. Od tada do juče, kaže Ljiljana Denda, iz kancelarije za gasifikaciju, nije više bilo ovakvih poziva.

– Posle prošlonedeljnog zatišja sugrađani su ponovo navalili da zovu i pitaju kada će gasovodne cevi stići i u njihovu ulicu, ali na teritoriji Zvezdare već šest meseci jedva da je išta po tom pitanju urađeno. Pojavio se problem, a građani čekaju i strahuju od zime. Stručnjaci „Telefonije”, koja je izvođač radova, procenili su da im se više ne isplati da gasifikuju Zvezdaru pod dosadašnjim uslovima i traže potpisivanje novog ugovora sa „Srbijagasom”. Uradili su 11 kilometara mreže, gas je stigao u 160 kuća, dok je njih 240 platilo priključke. Za sada je moguće napraviti oko 1.000 priključaka, ali sve stoji, građani ispaštaju, a opštini su vezane ruke, čekamo da se „Srbijagas” i „Telefonija” dogovore – objasnila je Denda.

D. Jokić

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.