Video-nadzor parkinga

Izvor: Politika, 28.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video-nadzor parkinga

„Parking servis” snima nepropisno parkirana vozila i šalje snimke u kontrolni centar gde se odlučuje koji će automobil prvi biti odnet

Radnici „Parking servisa” od juče specijalnim uređajima snimaju nepropisno parkirane automobile i snimke šalju u kontrolni centar ovog preduzeća na Starom sajmištu. Tamo sedi osoba koja onda odlučuje koji će automobil prvi biti odnet, odnosno koje vozilo najviše ugrožava funkcionisanje saobraćaja.

Ovako bi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najjednostavnije, mogla da se objasni primena sistema „Pauk video-nadzor”, koji postoji već dve godine, ali je tek od juče zvanično pušten u upotrebu. Reč je o „alatu” koji će omogućiti „Parking servisu” da postane svojevrsni izviđač komunalnih inspektora, a oni bi ubuduće po mnogo jednostavnijem postupku nalagali uklanjanje nepropisno parkiranih vozila.

– Namera nam je da napravimo takav sistem da ubuduće naš kontrolor može da kazni svakog ko ometa saobraćaj, odnosno da maksimalno skratimo postupak naplate kazne. Dok se to ne dogodi, ekipe „Parking servisa” će sa terena slati u naš centar snimke nepropisno parkiranih vozila iz celog grada, a onda će glavni kontrolor narediti „pauku” koji automobil prvo da ukloni – pojasnio je Boban Kovačević, direktor „Parking servisa”.

On je najavio da će uskoro ovom preduzeću i sami građani moći da šalju snimke, odnosno fotografije nepropisno parkiranih automobila. Na taj način bi, smatra, znatno brže nego ranije bili kažnjeni bahati vozači, a i protočnost saobraćaja bila bi povećana.

Sa ovim mišljenjem saglasan je i Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije, koji ističe da će sistem „Pauk video-nadzor” sprečiti zloupotrebe, odnosno podmićivanje saobraćajnih policajaca i komunalnih inspektora, jer će se sve informacije slivati u centralni kompjuter „Parking servisa”.

Konstatujući da saobraćajna policija i grad imaju najbolju saradnju u istoriji, gradonačelnik Dragan Đilas naglasio je da je za proteklih desetak dana rešen problem nepropisnog parkiranja u Bulevaru kralja Aleksandra, koji je godinama bio idealna lokacije za ostavljanje automobila na pešačkim prelazima i tramvajskim šinama.

– Nije ideja da „pauk” odnosi vozila i naplaćuje građanima kazne od 6.000 do 7.000 dinara, već nam je namera da sprečimo bahato ponašanje vozača i uvedemo red u saobraćaj. Zbog toga će „pauk” odsad prvo odnositi onaj automobil koji najviše ugrožava funkcionisanje saobraćaja – zaključio je Đilas.

N. M.

[objavljeno: 28/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Beogradu u primeni Pauk video nadzor

Izvor: Mondo, 27.Mar.2009, 20:40

Sistem "Pauk video nadzor" koji čine auto-dizalice opremljene računarima uz pomoć kojih kontrolori na ulicama šalju snimke nepropisno parkiranih vozila u dispečerski centar "Parking servisa" od danas je u zvaničnoj primeni.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.