Vežbanje u fitnes-parkovima na sopstveni rizik

Izvor: Politika, 04.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežbanje u fitnes-parkovima na sopstveni rizik

„Zelenilo Beograd” na sebe donekle preuzelo servisiranje i otklanjanje nedostataka na spravama koje su postavljene na više od 25 lokacija. – Sportski inspektori ne zalaze u teretane pod otvorenim nebom

Kada bi vernom korisniku neke fitnes-sprave u teretanama, koje su u poslednje dve godine širom Beograda nicale na otvorenom prostoru, kojim slučajem deo opreme pao na glavu ili bi mu zbog dotrajale mašine „pukli” mišić i tetiva, ne bi imao kome da se požali. Sportski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << inspektori Ministarstva za omladinu i sport nisu nadležni za veštačenje ispravnosti opreme. Ni Savez za rekreaciju i fitnes Srbije, krovna organizacija registrovanih sportskih klubova, ne bi imao mogućnosti da reši njegov problem, jer po njima, na besplatnim rekvizitima građani vežbaju na sopstvenu odgovornost. Oštećeni bi eventualno mogao da zatraži pomoć od Skupštine grada i opštine koje su uložile novac u izgradnju ovih teretana ili od „Zelenila Beograd”, preduzeća koje je na sebe donekle preuzelo servisiranjai otklanjanjenedostataka na spravama.

Pitanje bezbednosti onih koji redovno koriste sprave za fitnes u otvorenim teretanama moglo bi uskoro da bude rešeno. Ali, uslov je da se nadležni dogovore. Kako najavljuju u „Zelenilu”, u toku su zakonom određene procedure koje će obezbediti redovnije snabdevanje preduzeća rezervnim delovima.

– Pored sitnih dnevnih popravki koje obavljamo, za učestalije servisiranje opreme potrebni su i rezervni delovi,pogotovo u slučaju većih kvarova. Kada budemo obezbedili kontinuiranu nabavku rezervnih delova, rešiće se i problem trajnog servisiranja rekvizita, samim tim i pitanje njihove bezbednije upotrebe – objašnjavaju u „Zelenilu”. Otkako su sprave postavljene, na adresu ovog preduzeća stigla je samo jedna žalba zanjihovo korišćenjeibezbednost.

– Oprema za fitnes bila je ispravna, ali je do manjeozledeprstadetetadošlozbognjenogneadekvatnogkorišćenja. Preko naše osiguravajuće kuće korisniku je nadoknađena šteta – navode u „Zelenilu”, dodajući da sa građanima imaju dobru saradnju, pa posle prijave da je neki rekvizit oštećen, majstori odmah otklanjaju nedostatke.

Problem po pravilu iskrsava kada slomljeni ili oštećeni deo opreme treba pošto-poto zameniti originalnim, kojeg na lageru ovog komunalnog preduzeća – nema. Kako saznajemo od dobavljača sprava, pojedine firme uveliko pregovaraju sa „Zelenilom” o tome ko će ubuduće brinuti o održavanju teretana pod nebom.

– Ovih dana vodimo razgovore o tome da li ćemo ih samo snabdevati sa rezervnim delovima ili će naš zadatak biti i održavanje opreme.Naša ideja jeda jednom sedmično obilazimo igrališta gde je instalirana naša oprema i kontrolišemo ispravnost sprava. Sem pritezanja šrafova na mestima gde su popustili, zalažemo se i za to da ako je neka sprava polomljena, dok ne stigne rezerva, zaštitimo taj deo kako se neko od korisnika ne bi ozledio – ističe Dijana Marjanović, iz firme „Pejkom” DOO,  koja je opremila teretane u Hajd parku kod Kuće cveća i na Tašmajdanu. U ovoj firmi tvrde da su materijali od kojih su napravljene sprave izuzetno postojani. U pitanju je pocinkovani čelik koji je obložen plastikom. Oprema je uglavljena duboko u armirani beton, ali to katkad nije prevelika smetnja vandalima koji ne prestaju da „operišu” na terenu.

– Tamo gde smo postavili opremu postoji garanti rok u kojem smo u obavezi da je održavamo. Pitanje je, međutim, da li je do oštećenja došlo mehaničkim putem ili je reč o vandalizmu, jer ima onih koji namerno lome. „Zelenilu” smo dosta puta do sada isporučili rekvizite za igrališta u Tašmajdanskom parku, ali se ipak dešavalo da preko noći nestanu korpe za ljuljaške koje građani izgleda odnose kući – otkriva Marjanovićka.

Pre izvesnog vremena, tvrde u „Pejkomu”, opštini Savski venac, koja je investirala postavljanje teretane još 2009. godine, ponuđen je ugovor o održavanju sprava.

– Tada nisu imali novac u budžetu, pa nisu pristali na mesečnu ponudu održavanja iako smo im ponudili da sprave dotrajale korišćenjem menjamo o svom trošku. Ovih dana ipak je stigao dopis iz opštine o mogućnostima ugovaranja tog posla – uveravaju u „Pejkomu”.

Na području Beograda ima više od 25 teretana na otvorenom. Još 1999. godine urađen je Pravilnik o uslovima za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti, koji reguliše bliže uslove u pogledu prostora, odnosno objekta, opreme, stručnih radnika i sportskih stručnjaka i bezbednosti onih koji se bave sportskim aktivnostima. Fitnes-centri pod beogradskim nebom nažalost ne podležu ovim zakonskim pravilima na šta upozorava i Dragan Tomašević, generalni sekretar Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

– Kada bi neko povredio vrat dok vežba, ne znam kome bi mogao da se obratio za pomoć. Tu vlada totalni javašluk, jer su lokalne samouprave samoinicijativno nabavljale opremu od pojedinih dobavljača čija je roba najnižeg kvaliteta i cene – ističe Tomašević, podsećajući da su u oblasti rekreacije i fitnesa propisane određene norme i standardi, ali je problem njihova primena i kontrola kvaliteta opreme.

– To maltene ne postoji, jer niko ne nadzire standarde po kojima je oprema dobila sertifikat o njenoj ispravnosti. Zato se nadamo da ćemo uspeti da obezbedimo novac od države da se pokrene pitanje standardizacije opreme za fitnes, prostorno-tehničkih uslova i stručnosti kadra. Za fitnes-klubove imamo rešenje: kupovinom članske karte svi članovi mogli bi ujedno da budu i osigurani u slučaju povrede na spravama. Ne znam koliko je to izvodljivo kada je reč o teretanama na otvorenom – objašnjava sekretar saveza, napominjući da od Ministarstva omladine i sporta nema preterane vajde, jer samo dva sportska inspektora rade, dok u Srbiji ima više od 10.000 registrovanih sportskih klubova.

Marija Brakočević

-----------------------------------------------------------

Otvorene vežbaonice na još 50 lokacija

Aleksandar Šapić, nekadašnji pomoćnik gradonačelnika, inicirao je akciju postavljanja vežbališta na otvorenom prostoru u svim gradskim opštinama. Čak 90 odsto ovih teretana finansirao je grad, ali su neke lokalne samouprave samoinicijativno postavile još po koju, pa tako na Savskom vencu, Starom gradu, Novom Beogradu i Vračaru ima više od jedne vežbaonice.

– Za sada ih ima na više od 25 lokacija, dok će u toku ove i naredne godine biti izgrađene na još 50 novih mesta. Sprave za rekreaciju su dosta kvalitetne, ali pošto ih veliki broj sugrađana koristi, i njihovu izdržljivost ćemo pokušati da podignemo na viši nivo – poručuje Šapić.

objavljeno: 05.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.