Veslali do Beograda

Izvor: Blic, 18.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veslali do Beograda

Posle 14 dana plovidbe u limenom čamcu otac i sin, Igor (23) i Mile (46) Jelisavac iz Novog Grada u Republici srpskoj, pre dva dana doplovili su u Beograd. Njih dvojica su za dve nedelje, putujući i po kiši i po suncu, i spavajući u šatoru, prešli ukupno 558 kilometara, i svoj avanturistički poduhvat završili na Adi Ciganliji.

- Ova ideja je dečački san mog oca, a da krenemo na put dogovorili smo se bukvalno za dva minuta. Otac me je pitao da li bi mogli, ja sam odmah odgovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „što da ne", i već smo bili rešeni da krenemo - kaže Igor Jelisavac.

Onda su krenule pripreme, odnosno manja rekonstrukcija čamca i prikupljanje potrebnih dozvola i dokumentacije.

- Volimo reku i bavimo se sportskim ribolovom, i ovo je bio jedan od načina da skrenemo pažnju na očuvanje životne sredine. Takođe, ovako smo pokušali da reku približimo ljudima - priča Igor, inače student Više železničke škole u Beogradu.

- Čamac u kome smo putovali je star 15 godina. Na put smo krenuli sa tri motora, a u Beograd smo stigli sa jednim, jer su nam se preostala dva pokvarila još kod Brčkog. Divno nam je bilo, odlično smo se proveli i vreme nas je uglavnom poslužilo. Međutim, dva dana smo putovali po kiši i nije nam bilo prijatno jer smo jednu celu noć stajali u čamcu, jedan pored drugog, i molili se Bogu da nas grom ne udari. Munje su sevale na sve strane - kaže Igor.

On objašnjava da je njihovo putovanje bilo dobro medijski propraćeno, pa u koje god mesto da su svratili, ljudi su ih ljubazno dočekivali.

- Nudili su nam hranu, smeštaj, ali smo se povrh svega dobro družili. Uveče razapnemo šator, raspalimo roštilj, popijemo po koje piće...Ma baš nam je bilo dobro - priča zadovoljno Igor.

U organizaciji puta Igoru i Miletu Jelisavac pomogli su Opština Novi Grad i Udruženje Novljana „Kastrum novum".

- Izašli su nam u susret oko sve dokumentacije, plovidbenih dozvola, i svega ostalo što nam je trebalo. Ipak, trebalo je proći tri države: Republiku Srpsku, Hrvatsku i Srbiju. Iz naše Opštine su nas sačekali kad smo stigli u Beograd, i organizovali prevoz nazad, i za čamac i za nas - priča Igor.

On je kazao da se nada da će i sledeće godine krenuti u sličnu avanturu, ali da bi bilo dobro da ovakvo putovanje bude jedna dobro organizovana regata u kojoj će učestvovati više ljudi.

Jelisavce je u četvrtak popodne kod Ostružničkog mosta sačekala i Rečna policija koja ih je dopratila do Čukaričkog rukavca.

Dnevno i po 60 kilometara

Igor i njegov otac Mile na put su krenuli 2. avgusta, sa ušća Sane i Une u Novom Gradu, do Ade Ciganlije gde su stigli sa 45 minuta zakašnjenja. Dnevno su prelazili od 30 do 60 kilometara. Na svom avanturističkom putovanju njih dvojica su prošli kroz više od 10 mesta: Kostajnicu, Dubicu, Jasenovac, Gradišku, Slavonski Kobaš, Župnja, Brčko, Sremska Mitrovica, Šabac, Obrenovac i Beograd.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.