Vesić: Ukoliko se dokaže da ostaci na Trgu pripadaju Stambol kapiji biće konzervirani

Izvor: BKTV News, 01.Okt.2018, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Ukoliko se dokaže da ostaci na Trgu pripadaju Stambol kapiji biće konzervirani

Naša istorija je bogata, ali treba da je čuvamo da bi naredne generacije znale nešto o njoj, kaže Vesić.

Ukoliko se pokaže da ostaci koji su pronađeni na Trgu republike pripadaju Stambol kapiji oni će biti konzervirani, biće promenjen sam plan rekonstrukcije i građani će moći da se upoznaju sa tim delom naše istorije, kazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gostujući na TV „Pink”.

"To je inače nešto što se radi svuda u svetu i na ovaj način >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pokazujemo kako čuvamo kulturno-istorijske vrednosti. Nedavno smo i prilikom rekonstrukcije Malog stepeništa prve žene arhitekte u Srbiji Jelisavete Načić, na Kalemegdanu našli dva potpuno zazidana stepenika koja smo ponovo otvorili", rekao je Vesić.

Kako je najavio sledeće za obnovu je Veliko stepenište.

"Već je obnovljen plato oko „Pobednika”, radi se na obnovi Sahat kule, biće obnovljeno Tursko kupatilo, a sa Ministarstvom kulture radimo i na obnovi Paviljona Cvijete Zuzorić. Posle dugo vremena otvoreni su Narodni i Muzej savremene umetnosti, a radi se i na Muzeju Grada Beograda što sve govori kako se odnosimo prema našoj kulturnoj baštini", navodi zamenik gradonačelnika Beograda.

Govoreći o rekonstrukciji Balkanske ulice, Vesić je istakao da će ona biti završena tokom oktobra.

"U ovom trenutku je završena zamena vodovodne i toplovodne instalacije, popravljeni su kvarovi na kanalizacionoj mreži, a u toku je priključenje oluka na kanalizaciju i izgradnja nasipa. Pripremamo granitne ivičnjake, a u naredne dve nedelje očekujemo asfaltiranje koje će biti priprema za postavljanje kocke. Balkanska će dobiti i drvored i biti proglašena ulicom starih zanata gde neće biti dozvoljena bilo kakva trgovina koja nema veze sa starim zanatima. Te prostore po beneficiranim cenama dobiće oni koji se bave starim zanatima jer želimo da sačuvamo sećanje na njih", ističe zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da su u toku radovi i u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića gde se menja biciklistička staza, a od Ruda do Botićeve ulice se radi naizmenično asfaltiranje.

"To je nastavak radova koje smo imali od Belog dvora do Neznanog junaka. Sada radimo Baje Pivljanina i postavlja se završni sloj asfalta. Na Topličinom vencu u toku su pripremni radovi i popravka kanalizacione mreže nakon čega će se raditi na pripremi vodovodne instalacije i onda nastavljamo rekonstrukciju po građevinskoj dozvoli. Radiće se u dve faze, ove godine ulice oko Parka vojvode Vuka a sledeće godine rekonstrukciju samog parka. Pešačka zona će biti produžena od Vuka Karadžića prema Pop Lukinoj, a ostale će biti zone usporenog saobraćaja do 10 kilometara. Radimo Trg republike, Strahinjića bana između Skadarske i Francuske, a rekonstrukcija Skadarlije, odnosno dela između Gospodara Jevremove i Despota Stefana počinje 15. oktobra čime će biti završena rekonstrukcija ove boemske četvrti", istakao je Goran Vesić.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesić: Čuvamo sećanje na istoriju

Izvor: Danas, 01.Okt.2018

Ukoliko se pokaže da ostaci koji su pronađeni na Trgu republike pripadaju Stambol kapiji, oni će biti konzervirani, biće promenjen plan rekonstrukcije i građani će moći da se upoznaju sa tim delom naše istorije, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Članak Vesić: Čuvamo...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.