Vesić: Sutra se obeležava Dan sećanja na holokaust u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Maj.2015, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Sutra se obeležava Dan sećanja na holokaust u Beogradu

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je večeras, povodom sutrašnjeg Dana holokausta ustanovljenog prošle godine odlukom Skupštine grada, da je to podsećanje na 10. maj 1942. godine kada su nacisti proglasili da u našem glavnom gradu, više nema Jevreja i da je Grad obezbedio sredstva za obnovu kompleksa Staro sajmište.

''I zasta, osim onih koji su se sakrili, otišli u partizane ili bili u zarobljeništvu u Beogradu zaista nije bilo Jevreja. Taj dan obeležavamo u dogovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa jevrejskom zajednicom, a Staro sajmište je mesto gde su oni ubijani, a kasnije su tu stradali antifašisti, Srbi, Romi i drugi'', rekao je Vesić naglašavajući da je Grad uspeo da obezbedi potrebna sredstva za obnovu kompleksa Staro sajmište.

Ove godine su obezbeđena sredstva, a sledeće godine nas čeka raspisivanje konkursa za idejno rešenje, dodao je Vesić izražavajući nadu da posle toga može da se pristupi uređenju tog prostora kako bi on bio obeležen onako kako dolikuje, saopšstava Beoinfo.

Govoreći o Danu pobede, Vesić je gostujući na Studiju B, istakao da je taj dan ponos za sve Beograđane.

''Dan pobede je veliki dan, kako za ceo svet tako i za Beograd, to je dan kada je pre 70 godina slobodno čovečanstvo pobedilo fašizam, najveće zlo u istoriji. Drugi svetski rat je najveća tragedija koja se desila u istoriji čovečanstva, po nepotvrđenim informacijama u njemu je poginulo više od 50 miliona ljudi, a u bivšoj Jugoslaviji taj broj se procenjuje na brojke od milion do 1.700.000 ljudi, od čega su polovina bili Srbi, koji su i najviše nastradali'', rekao je Vesić, saopštava Beoinfo.

''Zato danas treba da se setimo i Kozare, Sutjeske, Neretve, Starog sajmišta i svih stratišta na kojima se stradavalo, i da budemo ponosni na ulogu naše zemlje i našeg grada, koji je zbog svoje uloge i proglašen za grad-heroj. Naš grad u toj borbi platio je visoku cenu kroz bombardovanje i to svakako zaslužuje sećanje na sve žrtve'', podsetio je Vesić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan sećanja na Holokaust

Izvor: Akter, 09.Maj.2015

Gradski menadžer Goran Vesić podsetio je večeras da će sutra prvi put zvanično biti obeležen Dan sećanja na holokaust u Beogradu.."To je podsećanje na 10. maj 1942 godine kada su nacisti proglasili da u Beogradu više nema Jevreja. I zaista, osim onih koji su se sakrili, otišli u partizane ili...

Nastavak na Akter...

Beograd: Dan sećanja na holokaust

Izvor: Radio 021, 10.Maj.2015, 09:20

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić istakao je povodom današnjeg Dana holokausta, ustanovljenog prošle godine odlukom Skupštine grada, da je to podsećanje na 10. maj 1942. godine kada su nacisti proglasili da u glavnom gradu više nema Jevreja, kao i da je Grad obezbedio sredstva za obnovu kompleksa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.