„Veroučiteljka“ prevarila 20 kupaca

Izvor: Blic, 01.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Veroučiteljka“ prevarila 20 kupaca

Preduzeće „Novi real”, koje gradi stanove po Beogradu, prevarilo je, za poslednjih pet godina, više od 20 ljudi. Vlasnica preduzeća Tatjana Franović nizom prevara „zaradila" je stotine hiljada evra, prodajući stanove u koje se njihovi vlasnici nikada nisu uselili. Neke stanove prodavala je i po dva puta, a kupcima je pričala da iza nje stoji crkva.

Poslednjih godina preduzeće „Novi real” gradilo je stanove na četiri lokacije: u Šumatovačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 110, Primorskoj 26, Kostolačkoj 71 i Golubačkoj 9. Nijedna od ovih zgrada nikad do kraja nije završena. U neke stanove su kupci sami ušli i dovršavali gradnju, dok su daleko gore prošli oni koji nisu imali u šta da se usele.



Prevarila i sveštenika


Vlasnica „Novog Reala" Tatjana Franović trenutno radi i kao veroučitelj u Crkvi svetog Marka, kaže sveštenik Žarko Gavrilović, koji ju je tako i upoznao i koga je takođe prevarila za 47.000 evra.

- Poznavao sam njenu majku, bio sam joj duhovnik. Zvala me je i pretila da će da se obesi, jer njenu ćerku jure zelenaši. Dao sam joj 47.000 evra, ali i zatražio da potpišemo ugovor, kojim se ona obavezala da mi da stan u Šumatovačkoj 110, u zgradi koju je tada gradila, ukoliko mi ne vrati novac. Dug mi nije vratila - priča otac Žarko.

Ali to nije bila jedina nevolja. Stan, koji je obećan ocu Žarku Gavriloviću, Tatjana je već prodala.

- Tužio sam investitorku. Policija je obećala, još pre mesec i po dana, da će je uhapsiti. Međutim, to se nije dogodilo - kaže naš sagovornik.

Vlasnica „Novog Reala" navodno je završila Bogoslovski fakultet. Kako kaže otac Žarko, priča se da je njena diploma falsifikovana.

- Tužio sam je Sinodu i Patrijarhu, jer ona pred građevinskim inspektorima tvrdi da gradi u ime Srpske pravoslavne crkve i to za izbeglice i bolesne - priča Gavrilović.

Možda i najveća žrtva Tatjane Franović je Ruža Novaković, koja se pre pet godina vratila iz Amerike. Baš u to vreme upoznala je u crkvi i majku vlasnice „Novog reala” Olgu. Počela je intenzivno da se druži sa njenom porodicom. Kako kaže Ruža, Franovići su je „ojadili” za 62 hiljade dolara, a u jednom trenutku uzeli su joj i porodični stan.



Pričali da ima zaštitu crkve


- Kad su shvatili da hoću da kupim stan, rekli su mi da je grad pun prevaranata i da će mi oni pomoći da ga kupim. Od svake kupovine su me odvraćali, a onda mi rekli da imaju stan u izgradnji na prodaju u Primorskoj ulici 26. Potpisali smo ugovor, ali ga nismo overili u sudu, jer su tražili da uradimo i aneks. Tada sam im prvi put dala 25.000 dolara - kaže Ruža.

Ubrzo su, priča ona, tražili još 17.000 dolara, odveli je u banku, a potom i 17.000 evra, kako bi za još jednu zgradu kupili plac u Niškoj ulici.

- Sve je bilo tako brzo, da nisam bila ni svesna šta radim. Vrhunac se dogodio kad su me uoči Srpske nove godine 2004. naterali da popijem neko vino, posle čega se ničega više nisam sećala. Sigurno su mi nešto stavili u to vino. Kasnije sam shvatila da sam potpisala ugovor, kojim sam svoj stan poklonila njima - seća se Ruža.

Nakon toga, Franovići su je iselili iz njenog doma, preselili je u Kostolačku 71, navodno u njihov stan dok se ne završi onaj u Primorskoj. Odatle je ubrzo izbacuje stvarni vlasnik.

- Sve sam prijavila policiji, tužila ih u Okružnom sudu. Tako sam uspela da vratim svoj stan, ali ne i 62.000 evra. U sudu su mi rekli da nemaju dovoljno podataka da pokrenu postupak, a u policiji da novac nikad neću dobiti. Tatjana i njena majka su još na slobodi - kaže Ruža.

Ona je, takođe, rekla da su joj Tatjana i Olga pričale da iza njih stoji Srpska pravoslavna crkva i da grade za siromašne i bolesne.

Iako je u prvom momentu odustala od bilo kakvog gonjenja, kasnije je rešila da se pridruži Beograđanima, koji su na isti način oštećeni. Zajedno su prevarantkinju tužili Trećem opštinskom sudu.

Od istog investitora ojađen je i Mirko M. On je za dve garsonjere u izgradnji u Šumatovačkoj 110 Tatjani Franović dao 75.000 evra, odnosno 80 odsto od ukupne vrednosti stanova. Ključeve, međutim, nikad nije dobio.

- Ni novac mi nije vraćen. Iako su mi u agenciji za nekretnine „Divac", koja je posredovala u poslu sa „Novim realom", garantovali da će zgrada biti sagrađena, to se nije dogodilo. Čak je Tatjana na moje insistiranje potpisala i aneks ugovora, u kome je stajalo da dva lokala u prizmelju ne može da proda dok mi ne preda ključeve od stana. Međutim, lokali su u tom trenutku već bili prodati - priča Mirko M.



Popucali zidovi od nadogradnje


Oštećni su i stanari zgrade u Kostolačkoj 71, koju je Tatjana nadograđivala za dva sprata i potkrovlje. U zamenu za saglasnost, obavezala se da će stanarima obezbediti dodatni prostor, za svakog po 27 kvadrata.

- Radovi nikada nisu završeni, a od njih su popucali zidovi i parket u celoj zgradi - priča Filip Pejić, jedan od stanara. Inspekcija opštine Voždovac naložila je rušenje svega što je Franovićeva nelegalno nadogradila, ali se to do danas nije dogodilo.

Policija vodi istragu

Policija je detaljno upoznata sa ovim slučajem, što nam je i potvrđeno u gradskom SUP-u. Međutim naši sagovornici su razočarani dosadašnjim ponašenjem policije, koja Tatjanu Franović „hapsi" još od 17. avgusta ove godine, dok je ona i dalje na slobodi. Prema informacijama prevarenih sagovornika "Blica", preduzeće „Novi real" prevarilo je ukupno 24 osobe.

Od investitorke ni traga

Na tabli u zgradi Šumatovačke 110 naveden je i broj telefona preduzeća „Novi real". Međutim, natelefon se niko ne javlja, a u službi „988" kažu da taj broj ne postoji. Ni pomenuto preduzeće nije registrovano u ovoj službi. Tatjana Franović nije dostpuna ni na mobilni telefon. Oštećeni kupci se plaše da će pobeći u Francusku, čije državljanstvo ima njen muž.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.