Vernici posetili počivalište patrijarha Pavla u manastiru u Rakovici: Srećni jer smo živeli u njegovo vreme

Izvor: Večernje novosti, 16.Nov.2019, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vernici posetili počivalište patrijarha Pavla u manastiru u Rakovici: Srećni jer smo živeli u njegovo vreme

Narod je od ranog jutra celivao grob, donosio cveće i palio sveće za pokoj duše omiljenog patrijarha NEKOLIKO stotina vernika iz cele Srbije okupilo se u petak u porti Manastira Svetog arhangela Mihaila u Rakovici, na parastosu povodom decenije od smrti voljenog patrijarha Pavla. Svetu arhijerejsku liturgiju nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve, koji je sahranjen u porti manastira, služio je episkop remezijanski Stefan. Narod je od ranog jutra celivao grob, donosio >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << cveće i palio sveće za pokoj duše omiljenog patrijarha. Na sam pomen njegovog imena, svi vernici odgovaraju isto - bio je živi svetac. Nevenka Srdić (60) iz Bele Crkve kaže da svakog 15. novembra, već deset godina, posećuje večno počivalište poglavara SPC. - Njega su krasile božanske vrline. On je za mene bio svetac i dok je bio živ - kaže Nevenka. - U njegovim mudrim rečima treba da tražimo odgovore za sve što nas muči, da budemo skromni poput njega i da spas tražimo u molitvi. Pročitajte još - U manastiru Rakovica održana svečana duhovna akademija povodom desetogodišnjice upokojenja patrijarha Pavla Obučeni u narodnu nošnju svog zavičaja, grobu patrijarha Pavla u petak su se poklonili i članovi Zavičajnog udruženja Slavonaca. Za njih je on, kažu, bio - sve. - Treba da budemo ponosni, jer smo bili njegovi savremenici i imali priliku da ga slušamo i učimo od njega - kažu Slavonci. - Svaka njegova reč bila je satkana od ljubavi i istinske skromnosti. Uvek se moramo sećati svih mudrih rečenica kojima je održavao jedinstvo u srpskom narodu i neprestano na umu imati da "budemo ljudi, a ne neljudi". Emocije prema njemu dodatno nam pojačava činjenica da on potiče iz našeg kraja. Ovo, za mnoge sveto mesto, posećuju pravoslavci svih generacija. Oni koji su nekada dolazili na jutarnju liturgiju koju je on služio i u petak su se šapatom sećali tih trenutaka. MILION LjUDI NA SAHRANI PATRIJARH Pavle preminuo je 15. novembra 2009. u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Njegovoj sahrani i trodnevnom mimohodu u Sabornoj crkvi prisustvovalo je više od milion ljudi. Na mestu poglavara SPC proveo je 19 godina.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"BIO JE ŽIVI SVETAC" Na grob patrijarha Pavla dolaze vernici iz cele Srbije, a MEĐU NJIMA I ATEISTI

Izvor: Blic, 16.Nov.2019

Srpski patrijarh Pavle preminuo je pre 10 godina, a u manastiru Rakovica u Beogradu, gde je sahranjen, i u Kućancima, selu u Slavoniji, u kojem je rođen, služene su juče liturgije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.