Venac grada na spomenik stradalima u logoru Banjica (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Okt.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venac grada na spomenik stradalima u logoru Banjica (FOTO)

Član Gradskog veća Stevo Tatalović položio je danas, u ime Grada Beograda, venac na spomenik stradalima u koncentracionom logoru Banjica.

– Banjica je tokom rata bio pojam koji se sa strahom izgovarao, jer su ljudi ovde završavali svoje živote samo zato što su rođeni kao Srbi, Jevreji ili Romi. Naša obaveza je da se svake godine toga setimo i odamo im poštu, ali i da sebe podsetimo da takve strahote ne smeju nikada više da se ponove. Zato svi mi u svemu što radimo moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pokazati da je rat ludost i dati svoj doprinos da nam se on nikada više ne dogodi – istakao je Tatalović.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Bora Ercegovac je podsetio da je kroz ovaj logor prošlo više od 30.000 ljudi a da je najveći broj njih završio svoj život na stratištu u Jajincima.

– Svake godine okupimo se da odamo poštu žrtvama i obeležimo dan raspuštanja logora i drago mi je što je danas sa nama i mladi, jer ne smemo zaboraviti žrtve koje su pale da bi mi danas živeli u miru – rekao je Ercegovac.

Foto: Beoinfo

Minutom ćutanja odata je počast žrtvama banjičkog logora. Vence su na spomen-obeležje položili i predstavnici opštine Voždovac, članovi gradskog i opštinskih organizacija SUBNOR-a, kao i članovi  porodica zatočenika logora na Banjici.

Foto: Beoinfo

Pre 72 godine, oktobra meseca 1944. godine, raspušten je logor na Banjici. Poslednji zatočenik je napustio logor 5. oktobra 1944. godine. Dan kada je Banjički logor praktično prestao da funkcioniše, obeležava se kao dan Sećanja na žrtve ovog, ali i drugih logora u okolini Beograda i Srbije.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Vesić: Izgradnjom vodovoda, kvalitetniji život za žitelje barajevačkog Lisovića

Izvor: Telegraf.rs, 01.Okt.2016

Gradski menadžer Goran Vesić i član Gradskog veća Stevo Tatalović obišli su danas radove na izgradnji vodovodne mreže u naselju Lisović u Barajevu, u šta je grad uložio četrdeset miliona dinara...On je tom prilikom istakao da su ovakve stvari lepa strana posla kojim se bavi i prisetio se da...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.