Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki broj žena došao na pregled

Besplatni ginekološki pregled obavilo je 377 žena proteklog vikenda, u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u okviru obeležavanja Evropske nedelje borbe protiv raka grliæa materice.

Direktor ovog Instituta prof. dr Nenad Borojević je istakao da je odziv bio iznenaðujuæe veliki, a najviše su pregledane žene iz Beograda kojima je uraðen ginekološki pregled i bris Papanikolau koji ukazuje na prisustvo virusa iz grupe HPV, najčešćih uzročnika ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opasne bolesti.

- Analizirajuæi ovako veliki odziv smatramo da je on posledica rastuæeg nivoa svesti žena o njihovom zdravlju, kao i poverenja u ustanovu u kojoj su ti pregledi organizovani - kaže Borojeviæ i dodaje da æe u Srbiji poèeti da se primenjuje program za rano otkrivanje raka grliæa materice koji podrazumeva Papanikolau test za svaku ženu u dobi od 25 do 69, na svaku treæu godinu. Borojeviæ je podsetio da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju žena koje godišnje obole od raka grliæa materice, kao i da se redovnim pregledima ta bolest može spreèiti ili otkriti u ranim fazama, kad je potpuno izleèiva.

- U razvijenim zemljama, zahvaljujuæi skrining programima, broj obolelih i umrlih od raka grliæa materice je dramatièno smanjen, ali, nažalost, u Srbiji samo treæina žena tumor otkrije na vreme - priča dr Borojević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.