Veliki broj gojazne dece u Srbiji

Izvor: Studio B, 14.Okt.2012, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki broj gojazne dece u Srbiji

Petina dece u Srbiji je umereno gojazna ili gojazna, alarmantni su zvanični podaci Ministarstva zdravlja.

Osnovni uzrok dečje gojaznosti jesu nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Pitanje za svakog roditelja: znate li šta jede vaše dete?

Nije važno, kažu, da li su im roditelji spakovali sendvič, oni užinaju ono što više vole. A ako znamo da je u vidokrugu gotovo svake škole u Beogradu bar jedan fast food, nije teško pogoditi šta deca svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dan najviše jedu. Nemoćni smo pred najezdom brze hrane, žale se roditelji i vaspitači.

U Beogradu ima 45 centralnih kuhinja koje spremaju hranu za 60 hiljada dece u vrtićima, po pravilniku prilagođenom uzrastu dece. Spajanjem Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu dobijeni su uslovi i za osnovne škole.

- Ljiljana Jovčić - To je upravo da naši dijetetičari na osnovu pravilnika koji je pod kontrolom Gradskog zavoda za javno zdravlje, proslede kako bi trebalo da izgleda svaki ručak koje dete dobija u školi ukoliko se nalazi u produženom i celodnevnom boravku i kako treba da izgleda dopunski školski obrok u smislu sprečavanja gojaznosti kod dece.

Ne doručkuju svaki dan, užinaju brzu hranu i grickalice, zato u školama raste pilot projekat "Zdravo rastimo", koji uči sedmake kako se zdravo hraniti. Tako se u školi Đura Daničić sada užinaju i pogačice od heljde i integralno pecivo, jer su dobili i pekaru zdrave hrane.

- Svetlana Milenović, profesor, edukator u projektu "Zdravo rastimo" - Peti razred to i sad primećujemo, oni lepo nose sendviče od kuće, pije se čokoladno mleko, ad mleko, puno vitamina, od 7. razreda kreću sa brzom hranom, fast food i sa gaziranim pićima. Sedmi razred je ta prekretnica u njihovom odrastanju.

- Lara Karpić - Ranije sam često jela čips, pice, peciva, a sada sam naučila da to nije zdravo, i sada češće doručkujem kući.

- Stefan Marinković - Pre sam jeo pljeskavice, itd, ali posle kad sam imao problema s pritiskom, išao sam kod nutricioniste i smršao, i zdravo sam se hranio.

Od 1989. do 2009. godine gojaznost u Srbiji porasla je za 300 odsto. To je razlog što deca danas imaju povišen krvni pritisak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, baš kao odrasli. Zato je dužnost nas starijih da im na sopstvenom primeru pokazujemo šta je zdrava hrana i da njihovu ishranu ne prepuštamo slučaju. Ona je ključna stavka njihovog odrastanja, i buduće navike dobijaju od nas.  

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.