Izvor: Politika, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki brat u operacionoj sali

Udruženje građana za zaštitu prava pacijenata "Re-akcija" i Srpsko lekarsko društvo potpisali su juče protokol o saradnji sa ciljem da zdravstveni sitem u našoj zemlji bude što efikasniji. Jasmina Lechajtner, predsednica "Re-akcije", i prof. dr Vojkan Stanić, predsednik SLD-a obećali su da će učiniti sve da dođe do većeg poverenja između lekara i pacijenata.

- Otvorile su nam se nove mogućnosti da ostvarimo sve ono čemu smo težili od osnivanja udruženja. Svesni smo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lekari moraju da imaju dobre uslove za rad da bi dobro obavljali svoj posao. Kod nas lekare ne optužuju za krivična dela, jer im država nije omogućila dobre uslove za rad. Važno je da i oni kažu sa kojim se problemima susreću. Sada smo, na neki način, premostili jaz između lekara i pacijenata - istakla je Jasmina Lechajtner.

Predstavnici "Re-akcije" kažu da glas pacijenata mora da stigne do "belih mantila" i da sve akcije mora da podrži Ministarstvo zdravlja.

- Jedan od načina naše saradnje jeste da, kada nam se javi pacijent koji smatra da je oštećen, možemo da tražimo pomoć stručnog saveta SLD-a. Strašno je što jedno takvo strukovno udruženje, koje ima 16.000 članova i tradiciju dugu 135 godina, ne donosi obavezujuće odluke - rekla je Lechajtnerova.

Pacijenti se u zdravstvenim ustanovama najčešće žale na neljubaznost medicinara i na to što im se naplaćuju usluge iako imaju zdravstveno osiguranje, ali neretko se događa i da sumnjaju u stručni rad lekara.

Zbog toga, Udruženje "Re-akcija" smatra da u bolnicama i domovima zdravlja moraju da rade pravnici (zaštitnici prava pacijenata) koje, zbog nezavisnosti, ne sme da plaća direktor ustanove. Lechajtnerova napominje da je dobra ideja i da se postave kamere u operacione sale, jer jedino u tom slučaju može da se vidi da li je neki doktor počinio grešku prilikom intervencije.

- Borba za jači i efikasniji zdravstveni sistem nije samo naša, jer u njoj učestvuju i Minisatrstvo zdravlja i sve zdravstvene ustanove koje rade na tome. Ne mogu da prihvatim to kada se kaže da se pacijenti žale na kvalitet rada, jer mislim da nisu u stanju da to procenjuju. Ali, mogu da shvatim njihovo nezadovoljstvo odnosom zaposlenih u bolnicama i lošom negom - smatra prof. dr Vojkan Stanić, predsednik SLD-a.

Predstavnici udruženja pacijenata u Srbiji smatraju da bolesnici moraju da imaju ista prava kao i građani Evropske unije, gde postoji i pravo na odvojenu sobu u bolnici, na naknadu štete u slučaju stručne greške medicinara, ljubaznost zdravstvenog osoblja...

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 10.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.